Átadták a Johannita Segítő Szolgálat gyermektáborának fejlesztéseit Terényben

A Nógrád megyei településen lévő gyermektáborban egyebek mellett napelemes rendszert építettek ki, megépült egy sportpálya és egy játszótér is.

Forrás: MTI2019. 12. 05. 15:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitályos Eszter a társadalmi integráció fontosságára utalva emlékeztetett: a karitatív szervezetek számára a hátrányos helyzetűek reintegrációját infrastrukturális fejlesztésekkel segítő pályázatot írtak ki, amelynek országos keretösszege mintegy 4,5 milliárd forint. Ebből a pénzből Terény és a támogatási programban szintén részt vevő Mórahalom összesen 200 millió forintot nyert.

Az államtitkár közlése szerint a támogatásból valósulhatott meg a tábor energetikai korszerűsítése, a napelemes és hőszivattyús rendszer kialakítása, megépült az új sportpálya és a játszótér, bővült az eszközpark, valamint két személy- és adományszállító járművet is sikerült beszerezni.

Megjegyezte, hogy Nógrád megye sok településén hiányoznak vagy csak korlátozottan érhetőek el a közösségformáló és különböző közösségmegtartó programok, és az azokhoz szükséges terek.

Mint mondta, a terényi ifjúsági és gyermektábor fontos helyszín, az elmúlt 15 év munkájának köszönhetően ma már jól kiépített intézmény várja az odalátogatókat: fiatalokat, idősebbeket, anyaországiakat és határon túliakat, szociálisan rászorulókat és fogyatékkal élőket.

A hely a johannita szellemiséghez méltóvá vált, ahol a fiatalok közösségre lelhetnek, ahol a mosoly mindennapos, ahol „a Jóistenbe vetett hit az alapja az életnek, ahol megélhetik Krisztus szeretetét” – fogalmazott Vitályos Eszter.

Porcsalmy László, a Johannita Segítő Szolgálat elnöke elmondta, hogy a terényi létesítmény a magyarországi johanniták első saját tulajdonú ingatlana, amit 2005-ben úgy adtak át, hogy sátrakkal működtek. A jelenlegi formájában 2009-ben nyitották meg. Ma már két lakóépületben ötven férőhelyet biztosítanak. A vizesblokk száz embert képes kiszolgálni, és szükség esetén sátrakat is állítanak a táborozóknak. A központi épület mellett -ami a 370 lakosú nyugat-nógrádi falu legnagyobb közösségi épülete – két régi épületet konyhává és ebédlővé alakítottak át.

Közölte, eddig német szállodákból kiselejtezett bútorokat használtak, ezek helyett újakat vettek, és a járműpark korszerűsítésével a testvérszervezetektől kapott régi autókat cserélték le. Mindemellett oktatási és elsősegélynyújtási eszközöket szereztek be.

Balla Mihály (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője a rendezvényen annak adott hangot, hogy szükség van azokra az értékekre, amelyek össze tudnak tartani egy közösséget, ezért „olyan szolgálatot is ünneplünk ma, amely kapaszkodókat kínál ehhez”. Mint mondta, egy beruházást le lehet fordítani forintra, euróra, feladatra, de a leglényegesebb, ha fontosnak tartott értékeket, irányokat erősít a fejlesztés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.