Az internetes zaklatás sokkal rosszabb

Az úgynevezett Z generáció tagjai a felnőtteket megszégyenítve kezelik a digitális eszközöket, az alkalmazásokat és a közösségi platformokat. Arra viszont senki sem tanítja meg őket, hogy tudják a kibervilág árnyaitól megvédeni magukat. Az Országos Bírósági Hivatal bírái emlékeztettek: emiatt előfordulhatnak öngyilkosságok is.

Magyar Nemzet
2019. 05. 15. 7:48
null
A gyerek egyedül kiszolgáltatott (képünk illusztráció) Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétszáz diáknak tartott előadást az Országos Bírósági Hivatal két bírája: a budai Farkasréti Általános Iskola tanulóival a legalapvetőbb jogi ismeretekről beszélgettek az előadók, nagy hangsúlyt fektetve a fiatalkori áldozattá válás, a fiatalkorú bűnözés, a kábítószerrel visszaélés, a diákság jogainak és az internetes bűncselekmények kérdései­re.

Andódi László, a Szekszárdi Törvényszék bírája a fiatalok bevonásával kereste a jog helyét és szerepét az 5–8. osztályos gyermekek életében, kiemelve a jogok és kötelezettségek egyensúlyát.

A gyerek egyedül kiszolgáltatott (képünk illusztráció)
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az online tér veszélyeire Somogyi Zoltán, a Győri Törvényszék büntetőkollégiumának vezetője hívta fel a figyelmet. A zaklatási ügyekkel kapcsolatban az úgynevezett cyberbullyingról kifejtette: a főképp tinédzserek körében előforduló jelenség lényege, hogy valakire rászállnak a diáktársai online, üzenetekkel bombázzák, lelki terror alatt tartják, megfélemlítik.

A fiatalok szerint az internetes zaklatás sokkal rosszabb, mint a fizikai bántalmazás. A bíró elmondta: a fiatalok húsz százaléka volt már zaklatás áldozata, de a valóság ennél jóval sötétebb lehet, mert a legtöbb ügy sosem derül ki. ­

Emiatt előfordultak már öngyilkosságok is. Szerinte nem lehetünk elég óvatosak a face­bookos csoportokkal sem: a pár éve kirobbant „kék bálna jelenség” miatt is volt, aki véget vetett az életének.

A 2017-ben oroszországi közösségi hálón elterjedt nyilvános csoportok – mint az Ébressz Fel, Fehér Bálna vagy a Csendes Ház – az egyedüllétről, a szerelem hiányáról, a kövérségről vagy éppen az élet értelmetlenségéről szóltak, ami a tizenévesek lelkét könnyedén meg tudta szólítani.

Óvatos statisztikák szerint világszerte még mindig több százezer olyan kamasz lehet, akik olyan Facebook-csoportok tagjai, ahonnan aztán egy zárt, öngyilkosságra ösztönző közösségbe csábítják őket az oldal mögött megbújó személyek. A hatóságok pedig hiába zárják be az oldalakat, mindig újabb és újabb csoportok bukkannak fel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.