Az ország teljes területére riasztást adtak ki

Zivatarok, felhőszakadás és hőség várható ma, az egész országra riasztást adtak ki.

Forrás: Köpönyeg.hu2020. 07. 02. 9:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, és már hajnaltól kezdve több helyen várható zápor, zivatar. Eleinte főleg északon és a középső tájakon, délutántól inkább délkeleten. A maximális hőmérséklet napközben 33, éjszaka 19 fok körül alakul. Fronthatás nem várható, extrém erős lesz viszont az UV-sugárzás – írja a Köpönyeg.hu.

Az előrejelzés szerint a nagy meleg miatt a melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek az arra érzékenyeknél, úgymint fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság. Sokaknál figyelmetlenség, koncentrációs zavar alakulhat ki, ami növeli a balesetek előfordulásának kockázatát. A meleg idő miatt a szervezet folyadékigénye is megnő, ezért a nap folyamán ennek pótlására is érdemes odafigyelni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint a mai napon intenzív zivatarok és felhőszakadás is várható. Reggel főként a Dunántúl északkeleti részén alakulhatnak ki zivatarok, melyek várhatóan átterjednek a Duna–Tisza közére, az Északi-középhegység térségére is. Napközben országszerte jó feltételek mutatkoznak intenzív zivatarok, helyenként felhőszakadás, jégeső kialakulásához, de nagyobb számban a Dunától keletre számíthatunk zivatarokra.

A zivatarokat helyenként rövid idő alatt 20-40 mm csapadék, viharos szél kíséri, de egy-egy helyen 50 mm-t meghaladó csapadék, nagy méretű jég és 80-90 km/h-t meghaladó szélroham is valószínű. Heves zivatar legjobb eséllyel csütörtök délután, kora este alakul ki az Alföldön.

Zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyére másodfokú, az ország többi megyéjére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Felhőszakadás veszélye miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Hőség miatt Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyében figyelmeztet a Met.hu előrejelzése.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.