Az országos tiszti főorvos visszautasítja Hadházy Ákos vádjait

Jövő év végéig valamennyi 50–70 év közötti állampolgár meghívást kap a vastagbélszűrési programra.

Munkatársunktól
Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ2021. 01. 22. 9:24
null
Nagyobb számban mennek nyugdíjba a doktorok a közeljövőben Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hadházy Ákos által nevesített „Háziorvosi hálózat felállítása és működtetése” szerződés nem a hálózat felállításának költségeire irányult, hanem annak részeként történt meg a háziorvosi praxisoknak a ténylegesen elvégzett többletfeladataik után járó díjazások kiegyenlítése – áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) péntek reggel kiadott közleményében. Hozzáteszik: a közreműködő cég kiválasztása nyílt, európai uniós eljárásrendben lefolytatott közbeszerzési eljárás során, transzparens módon valósult meg.

– A képviselő úr által bemutatott „költségvetés” nem a projekt teljes költségvetését, hanem annak részleteiben kiragadott, nyilvános közbeszerzési tervét jelenti, amelynek alapján nem lehet a projekt teljes szakmai programjáról valós következtetéseket levonni – hangsúlyozza az NNK.

Kitérnek rá, hogy a „Komplex népegészségügyi szűrések” elnevezésű kiemelt projektben új szűrésnemként bevezették az országos vastagbélszűrést, amelynek megvalósításához elengedhetetlen a háziorvosi praxisok bevonása. – A háziorvosi hálózat felállítására azért volt szükség, hogy a célcsoport minél nagyobb arányú szűrésbe vonása háziorvosuk aktív részvételével valósulhasson meg, ami jelentősen növelheti a részvételi hajlandóságot.

A háziorvosok a felmerülő többletfeladataikért díjazásban részesültek, hiszen tevékenységük során a napi munkavégzésen túli, valamint adminisztratív többletköltségeik keletkeztek, erre kapták az ezer forint/páciens díjat.

Ezen tevékenységüket – jogszabályi elrendelés híján – a társadalombiztosító nem finanszírozza – írják a közleményben. Tudatják azt is, hogy a közreműködő cég a vastagbélszűrési programhoz önkéntesen csatlakozott háziorvosi praxisokkal szerződést kötött, és a projekt által igazolt valós teljesítmények alapján végezte el a kifizetést. – A közreműködő cég kizárólag a szervezési és egyéb adminisztrációs költségeit számolhatta el – hangsúlyozzák, hozzáfűzve:

Hadházy Ákos azon felvetése, hogy a vállalkozó „az állam számítógépes nyilvántartó rendszerét” használta, félrevezető.

Tekintettel arra, hogy a szűrésszervezés során személyes (egészségügyi) adatok kezelése történik a Nemzeti Népegészségügyi Központban – mint erre jogszabályban feljogosított intézményben – ezen szenzitív adatok kiadása harmadik fél részére szigorúan tilos, ezért a háziorvosi teljesítmények nyomon követését az NNK munkatársai végezték. A vállalkozó az esetszámokat kapta meg.

Az NNK közleménye rámutat, hogy

Hadházy következtetései a projekt vállalt eredményeiről sem helytállóak. Mint fogalmaznak, a 734 ezer fős vállalás a vastagbélszűrés mellett további szűrőprogramokat is tartalmaz, továbbá – függetlenül a vállalt esetszámtól – a projekt keretében tervezetten 2,5 millió 50–70 év közötti állampolgár részére biztosítják a vastagbélszűrést.

Hozzáteszik: a vastagbélszűrési program részeként a mai napig 742 165 meghívólevelet küldtek ki a lakosság részére, közülük 255 797-en vették át az egységcsomagjukat. – A meghívólevelek kiküldése folyamatos, 2022 végéig valamennyi 50–70 év közötti állampolgár behívást kap a vastagbélszűrési programon történő részvételre – húzza alá a népegészségügyi központ.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.