Az unió külső határainak védelme közös érdek

Európa nem átjáróház – ezt mondta a francia Republikánus Párt EP-képviselője a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában, miután Röszkén járt, ahol megnézte a schengeni határt védő kerítést. Nadine Morano úgy vélte: példaértékű, amit Magyarország tett az európai határok védelméért.

Forrás: Hír TV2020. 02. 28. 13:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Velkovics Vilmos műsorvezető azt a kérdést tette fel Nadine Moranónak, hogy milyen benyomásokat, tapasztalatokat szerzett a déli határszakaszon, mi a véleménye a migrációs politika hatékonyságáról.

A képviselő hangsúlyozta, hogy már 2015-ben is üdvözölte Orbán Viktor miniszterelnök bátorságát. Felidézte, hogy a magyar kormányfő már öt évvel ezelőtt a madridi EPP kongresszuson felhívta arra a figyelmet, hogy szembe kell nézni azzal a sürgősségi helyzettel, amely a magyar határon is kialakult a migrációs nyomás miatt. Véleménye szerint fontos volt előtérbe helyezni, hogy nemcsak a magyar határokat, hanem a schengeni külső határokat is meg kell védeni.

Nadine Morano leszögezte, Európa nem átjáróház, az unió külső határainak védelme közös érdek. Ebből a szempontból Orbán Viktor hozzáállása nagyon fontos és példaértékű volt, hiszen azt választotta, hogy megvédi Magyarországot, és ezzel egyben megvédi Európát is.

Ezért is ért egyet ezzel a politikával. Ugyanakkor a francia néppárti képviselő hozzátette, hogy fontos azokat segíteni, akik menedéket szeretnének törvényes módon kérni.

A műsorvezető ezt követően a magyar képviselőhöz fordult, és az iránt érdeklődött, hogy a jövőben lehet-e arra számítani, hogy az unió hozzájárul valamelyest a déli határszakasz őrzésének költségeihez. Mivel eddig a mintegy 500 milliárd forintos ráfordításnak csak az egy százalékát honorálták.

Hidvéghi Balázs erre azt válaszolta, hogy jelenleg folynak költségvetési tárgyalások az unióban.

A képviselő szerint a határvédelem az első lépés ahhoz, hogy Európa kezelni tudja azt a migrációs nyomást, amellyel kénytelen volt az elmúlt években és a jövőben is szembenézni.

Ki kell mondani, hogy Európába csak legálisan lehet belépni, és ragaszkodni kell ahhoz, hogy a csak azok kaphassanak menekültstátuszt, akik valóban rászorulnak arra.

Hidvéghi Balázs kiemelte, azért erősödött fel a migrációs nyomás az utóbbi időben, mert Európa nem jó válaszokat adott erre a kérdésre, döntésképtelen volt. Valamint azokat az országokat és politikusokat támadta – köztük Magyarországot és Orbán Viktort – akik nemet mondtak az illegális bevándorlásra, és tettek is ellene, többek között határkerítéssel vagy tranzitzónával -fűzte hozzá.

A teljes műsort IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.