Bejrútban segítenek a debreceni orvosok és mentők

A Debreceni Egyetem Különleges Orvos-és Mentőcsoportja augusztus 9-e óta vesz részt a bejrúti katasztrófa sérültjeinek ellátásában

Forrás: https://www.facebook.com/mentocsoportdebrecen/2020. 08. 10. 11:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két napja már Bejrút katonai kórházában dolgozik egy magyar egészségügyi mentőcsapat. A Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentő Csoportja (DEKOM) a Magyar Külügyminisztérium és a Katasztrófavédelem által hivatalosan felkért egyesületként, mint Magyarország hivatalos orvos csoportja vesz részt az egészségügyi segítségnyújtásban. A csoport négy munkatársa utazott ki augusztus 9-én a katasztrófa helyszínére, közösségi oldalukon a mentési munkálatok bemutatása mellett rendszeresen beszámolnak a robbanás helyszínén tapasztalt állapotról.

A debreceni mentőegység Késmárky András, orvosigazgató vezetésével érkezett a robbanás helyszínére, videó üzeneteik szerint a mentési munkálatokat nagyon megnehezítik a bejrúti állapotok, zavargások, a kétségbeesésből rombolásba torkolló közhangulat. A libanoni biztonsági erők csak nappal engedélyezik a külföldi orvoscsoportok tagjainak a munkát, a rendszeresé váló esti zavargások előtt vissza kell menniük az orvosoknak a rendőrség és a hadsereg által őrzött szállodákba. A mentés, az egészségügyi ellátás sem egyszerű, a robbanás okozta lökéshullámok azt a katonai kórházat is megrongálták, ahol a magyar mentőcsoport tagjai dolgoznak. A csoportot vezető Késmárky doktor korábban a debreceni klinika gyermeksebészeti osztályát vezette, most is gyermek sérültekkel foglalkoznak, koponya-és gerincsérült gyerekeket láttak el, akik a robbanás középpontjában tartózkodva sérültek meg.

A DEKOM Bejrútban tartózkodó munkatársai szerint ötezer súlyos sérültet ápolnak a libanoni fővárosban, épen maradt iskolákat, közintézményeket is ideiglenes egészségügyi centrumokká alakítottak ki. . A legtöbb sérülést a lökéshullámok által összetört ablaküvegek, kirakatok okozták, az üvegszilánk az egész városban halmokban áll. A szakértők szerint az egész régióban, a környező országokban sincs annyi üveg, amikkel a károkat pótolni lehetne. A robbanással járó magas légnyomás miatt is sokan megsérültek, az orvoscsoport vezetője szerint a külső sérülések mellett rengetegen szenvedtek belső sérüléseket is amikor a légnyomás elrepítette, falhoz vágta a testüket.

A mentést és az orvosi ellátást nehezíti, hogy elektromos áram csak reggel 8 órától délután 14 óráig van a városban, a kórházakban ezután csak benzinmotoros aggregátorról működnek a berendezések. A károk miatt már a kórházak belterületén is konténerekből és sátorokból felállított állomásokat alakítottak ki, a kikötőbe folyamatosan érkeznek az egészségügyi berendezéseket tartalmazó segélyszállítmányok.

A külföldi orvosoknak a központi elektromos szolgáltatás kikapcsolása után el kell hagyniuk a kórházakat, hogy biztonságban hazaérhessenek külvárosi szálláshelyeikre, az óvatosság megalapozott, a zavargások már a katonai kórházat is elérték. A debreceni orvosok biztonságban vannak, a külföldi- német, orosz, angol, svájci, kínai – orvoscsoportokkal együtt előreláthatólag még ezen a héten Libanonban maradnak. A mentési munkálatokban még mindig közel kétszáz olyan embert keresnek, akik a romok alatt rekedhettek, a keresőcsapatok még bíznak – a protokoll szerint erre tíz nap a maximális esély – ebben, élve is előkerülhetnek, a különleges mentőegységek felkészültek a törmelékek alól kiásott, kiszáradt sérültek ellátására is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.