Bőnyi rendőrgyilkosság: Győrkös újra csak a szakértőket támadja

Június közepén folytatódik a bőnyi rendőrgyilkosság tárgyalása. A nyomozó lelövésével vádolt, magát Szálasi Ferenc nyilas, háborús bűnös miniszterelnök szellemi örökösének tartó id. Győrkös István a per tegnapi napján látatlanban is vitába szállt a szakértői jelentésekkel. Nem sok sikerrel.

2019. 04. 26. 7:20
null
A Magyar Nemzeti Arcvonal alapítója igyekszik bebizonyítani: úgynevezett baráti tűz végzett a nyomozóval Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évvel a per kezdete után idősebb Győrkös István továbbra is minden lehetőséget megragad vélt igazának bizonyítására. Az idős hungarista szerint 2016-ban úgynevezett baráti tűz végzett a hozzá házkutatásra érkező rendőrök egyikével, Pálvölgyi Péter őrnaggyal, és nem ő lőtte le illegálisan tartott, csőre töltött, magyar gyártmányú, AMD típusú Kalasnyikov-gépkarabélyával a főtisztet.

A Szombathelyi Törvényszéken zajló perben szerdán kiderült: a védelem indítványozta összevont fizikus-orvos-fegyverszakértői vélemény elkészült és megérkezett a bíróságra, ám a szakértők kimentették magukat, így sem a vádlott, sem védői nem tudtak kérdéseket feltenni a jelekből ítélve számukra kedvezőtlen véleményről.

A Magyar Nemzeti Arcvonal alapítója igyekszik bebizonyítani: úgynevezett baráti tűz végzett a nyomozóval
Fotó: Havran Zoltán

Id. Győrkös István ugyanis a Kisalföld tegnapi beszámolója szerint kijelentette: a szakértői vélemény „minden sora hazugság”, és képtelenség olyat állítani, hogy a hő miatt „pörkölődtek le” a főtisztet megölő lövedékről a DNS-hordozók.

A vádlott nehezményezte, hogy a helyszínen összesen kilőtt 13 lövedékből 10 DNS-sel szennyezett, ám amivel megvádolták, „az bezzeg steril”.

Idősebb Győrkös István és a védelem nem fogadják el azt a szakértői megállapítást sem, hogy a rendőrtiszt halálos sebét a vádlott fegyveréből kilőtt lövedék okozta volna, ráadásul úgy, hogy az AMD-lövedék gellert kapott a tiszt baseballsapkájának napellenzőjén, így okozva a szakértők által leírt be- és kimeneti nyílást.

A védelem úgy bizonyítaná igazát, hogy egy disznófejbe adnának le lövést Kalasnyikovval. Már csak azért is vitatja Györkös a szakértői véleményeket, mivel szerinte ha egy gépkarabélyból lövést adnak le, félméteres lángcsóva is kicsap a csőből, és ha valóban a vádirat szerinti néhány tíz centiméterről érte volna a gépkarabély lövése a főtisztet, megpörkölődött volna a bőre.

A vádlott egyébként a tavaly decemberi tárgyalási napon büntetőeljárást kezdeményezett a vádhatóság által kirendelt igazságügyi fegyverszakértő ellen, mondván: a vád ellene kizárólag a fegyverszakértő alaptalan állításokat és „elfogult”, „koholt” bizonyítékokat tartalmazó szakvéleményére épül.

A bíróság viszont ezt, valamint a heti tárgyalási napokon is megismételt indítványokat elutasította, csak az összevont fizikus-orvos-fegyverszakértői vélemény kidolgozását rendelte el.

A vád azonban – idősebb Győrkös állításával szemben – nemcsak az igaz­ságügyi orvos szakértői véleményére támaszkodik, hanem hemogenetikus, orvos és fizikus szakvéleményekre is, amelyek egybehangzóan állapították meg, hogy a vádlott fegyveréből származó lövedék ölte meg a főtisztet.

A vádirat szerint id. Győrkös bőnyi ingatlanában a Készenléti Rendőrség hatósági engedély nélkül tartott lőfegyverek gyanúja miatt tartott házkutatást 2016. október 26-án.

A férfi nem akarta beengedni a rendőröket a házba, hanem a kapuból visszasietett az épületbe, ahol elővette gépkarabélyát, amit csőre töltött és kibiztosított, majd az utána siető Pálvölgyi Péterre három lövésből álló rövid sorozatot adott le.

A magát Szálasi Ferenc nyilas, háborús bűnös miniszterelnök szellemi örökösének tartó id. Győrkös István a Magyar Nemzeti Arcvonal egyik alapítója, a rendőrök a szélsőjobboldali szervezet tagjai ellen indított razziasorozat részeként kerestek nála is illegális fegyvereket.

A pert június közepére elnapolták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.