Ez történhet Spanyolországban, ha Pedro Sánchez lemond

A spanyol kormányfő felesége ellen bírósági eljárás indult, miután korrupciós gyanúba keveredett. Pedro Sánchez emiatt azt fontolgatja, hogy lemond a miniszterelnöki székről.

2024. 04. 26. 19:38
SÁNCHEZ, Pedro
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. Fotó: Olivier Matthys Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Második napja gondolkodik Pedro Sánchez azon, hogy lemondjon-e vagy sem. A szocialista spanyol kormányfő szerdán tett közzé egy állampolgároknak címzett levelet a közösségi oldalain, amiben azt írta, le kell állnia pár napra, és át kell gondolnia, hogy szeretné-e folytatni Spanyolország miniszterelnökeként azután, hogy felesége korrupciós botrányba keveredett. 

Begona Gomezt befolyással üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsítják. Egy madridi bíró indította el ellene az eljárást a Manos Limpias (Tiszta kezek) nevű jobboldali szervezet feljelentése után. Gomez a feltételezések szerint 2020–21-ben, visszaélve a pozíciójával, előnyhöz juttathatott egy vállalkozót közbeszerzési pályázatokon, de közreműködhetett az Air Europának odaítélt állami támogatásban is, amivel megmentették a céget. 

Sánchez közölte, hogy bízik az igazságszolgáltatásban, de képtelen figyelmen kívül hagyni a szerinte folyamatos, a jobboldalról és a szélsőjobboldalról érkező sárdobálást, ami miatt a felesége szenved, ezért kért gondolkodási időt. Döntését hétfőn fogja bejelenteni. 

Szerda délután óta mindenki csak találgat azzal kapcsolatban, hogy Sánchez lépése vajon tényleg komoly, vagy inkább csak egy színjáték, ami segít elterelni a figyelmet a feleségéről, valamint érzelmi reakciókat kiváltani szimpatizánsaiból, ami végül jól is jöhet neki a májusi katalóniai, sőt a júniusi EP-választásokra is. Politológusok szerint a hétfői bejelentéstől függően több forgatókönyv is megvalósulhat Spanyolországban. Ha Sánchez tényleg lemond, akkor a szocialista párt egy másik jelöltje kerülhet a helyére, akinek beiktatásáról a kongresszus szavaz majd. 

Előfordulhat az is, hogy Sánchez úgy dönt, feloszlatja a parlamentet, és új választásokat ír ki, hogy a nép hozhassa meg a végső döntést. Ezt azonban nem teheti meg azonnal, meg kell várnia vele május 30-át. Tavaly ugyanis ekkor hirdette ki az előre hozott választásokat, miután óriási kudarcot szenvedett el a regionális választásokon. A spanyol törvények értelmében pedig egy éven éven belül nem oszlathatja fel kétszer a törvényhozást.

A harmadik forgatókönyv szerint Sánchez bizalmi szavazást is kezdeményezhet önmagával szemben. Ha a kongresszus egyszerű többséggel továbbra is támogatja őt, úgy gond nélkül, tiszta lelkiismerettel folytathatja tovább a munkát.

Pedro Sánchez körül 2018-as kormányra kerülése óta folyamatosak a drámák, melyekből rendszerint túlélőként kerül ki. A Néppárt (PP) úgy gondolja, hogy Sánchez úgy viselkedik, mint egy tini, aki bezárkózik a szobájába, ha nem tetszik neki valami. A párt szerint a gond az ő esetében viszont az, hogy már nem gyerek, és a mostani lépésével spanyolok millióit helyezte ismét bizonytalanságba. Rajta kívül nem volt még olyan miniszterelnöke Spanyolországnak, aki egy ilyen súlyos korrupciós botrányban való érintettség esetén gondolkodási időt kért volna a néptől. Adolfo Suárezzel történt hasonló, de ő szinte azonnal lemondott 1981-ben azután, hogy több miniszterének neve is összefüggésbe került egy korrupciós üggyel. 

Sánchez esetében ráadásul idén ez már a második ilyen botrány. A közelmúltban egykori közlekedési minisztere, José Luis Ábalos és tanácsadója, Koldo Garcia neve is felmerült egy, a koronavírus-járvány idejére visszavezethető korrupciós ügyben. Ábalos azóta ki is lépett a szocialista pártból, miután nem kapott védelmet párttársaitól, sőt azt várták el tőle, hogy mondjon le, és vigye el a balhét. 

 

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.