Bővítik a családtámogatásokat

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár öt pontban foglalta össze a koronavírus-járvány ideje alatt a családokat érintő, a kormány által hozott intézkedéseket. Az országos tisztifőorvos lapunk kérdésére válaszolva elmondta: a nemzetközi tapasztalatok azt támasztják alá, hogy sehol sem kerülhető el a tömeges megfertőződések szakasza.

Szilágyi Anna - Veres László
2020. 04. 09. 6:44
null
A veszélyhelyzet idejére meghosszabbították a gyes, a gyed és a gyet támogatásait Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A családtámogatásokat a koronavírus-járvány alatt is bővíteni fogjuk, nem szűkíteni – jelentette ki tegnap Novák Katalin az operatív törzs sajtótájékoztatóján. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár öt pontban foglalta össze a koronavírus-járvány ideje alatt a családokat érintő intézkedéseket: – Az első, hogy megvédjük a családtámogatásokat, azokból a járvány elleni védekezés idején egy fillért sem vonunk el, és ugyanúgy elérhetők lesznek a jövőben is – fogalmazott.

Ez azt jelenti, hogy megmarad a családi adókedvezmény, a családi otthonteremtési kedvezmény, és továbbra is igénybe vehető a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása. Kiemelte, a családvédelmi akcióterven keresztül tavaly július óta 800 milliárd forintot juttattak a családoknak, és most, a veszélyhelyzet idején is sok ezer család vette igénybe ezeket a támogatásokat. A második pont, hogy a kormány továbbra is a munkahelyteremtést szorgalmazza a segélyek helyett. Ennek részeként 26 különböző munkakörben járulékkedvezményeket vezettek be, ez a családoknak havonta átlagosan ötvenezer forint megtakarítást jelenthet – mondta az államtitkár, hozzátéve: ez kilencvenezer családot érint.

A harmadik pont, hogy számos intézkedéssel segítenek átvészelni a veszélyhelyzetet. Novák Katalin példaként említette az év végéig szóló hiteltörlesztési moratóriumot, valamint szólt arról is, hogy a jelzáloghitel-elengedés továbbra is igényelhető. Hozzátette, a veszélyhelyzet idejére meghosszabbították a gyes, a gyed és a gyet támogatásait, ami 15 ezer család életét könnyíti meg. Novák Katalin negyedik pontként említette a fiatalok támogatását. A diákhiteleket nem kell törleszteni december 31-ig, bevezették az új, szabad felhasználású, kamatmentes diákhitelt és eltörölték a nyelvvizsga-kötelezettséget a diploma megszerzéséhez – sorolta az államtitkár.

A veszélyhelyzet idejére meghosszabbították a gyes, a gyed és a gyet támogatásait
Fotó: Mirkó István

– Az idősekről sem feledkeztünk meg – folytatta ötödik pontként –, ezért igyekszünk mindent megtenni az ő biztonságukért. Egyszerűsítették a receptek kiváltásának módját, az ügyintézéseknél sem kell személyesen jelen lenni, és fokozatosan visszaadják a 13. havi nyugdíjat is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos lapunk kérdésére válaszolva elmondta: a nemzetközi tapasztalatok azt támasztják alá, hogy sehol sem kerülhető el a tömeges megfertőződések szakasza, ám a személyes kontaktusok mértékének csökkentéséért bevezetett korlátozásoknak éppen az a célja, hogy megpróbáljuk elkerülni a nagyszámú megbetegedés létrejöttét.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy az idő előrehaladtával egyre inkább emelkedik a kijárási korlátozás megszegőinek száma, ezzel kapcsolatban közel hatezer rendőri intézkedés történt eddig.

Újabb védőfelszerelések

Ötmillió maszk, száznegyven lélegeztetőgép és harmincezernél is több izolációs köpeny érkezett szerdán Kínából – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára felkerült videóban. Szijjártó Péter kiemelte: folyamatosan jönnek az egészségügyi felszerelések Magyarországra. Emlékeztetett, kedden érkezett nyolc repülőgép, szerdán pedig további hét. A miniszter szerint az új ötmillió maszkkal olyan nagyságrendet érünk el, ami komolynak mondható.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.