Bővülhet a vérplazmadonorok köre a már beoltottakkal

Magyarország ismét élenjáró lehet az innovatív orvosi terápiák terén, a Dél-pesti Centrumkórházban ugyanis rájöttek, hogy a Pfizer-vakcinával beoltottak is alkalmasak lehetnek vérplazmadonornak. A koronavírusos betegek kezelésében, illetve a fertőzéssel kapcsolatos kutatásokban vezető szerepet betöltő intézmény főigazgatója, Vályi-Nagy István arról is beszélt lapunknak, hogy miként tudják a legnehezebb időszakban is biztosítani a Covid-betegek ellátását, hogy milyen tapasztalatokat szereztek a bamlanivimab-terápiáról, és hogy melyik vakcina a jó vakcina.

Veres László István
2021. 03. 13. 6:55
null
Fotó: Kiss Dávid
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első hullám idején is volt egy nagyon nehéz időszak, most ismét egy ilyenhez érkeztünk – számolt be a helyzet súlyosságáról a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (DPC) főigazgatója. Vályi-Nagy István elmondta, hogy az irányításuk alá tartozó térségi intézményekkel: a Péterfy Sándor utcai, a Bajcsy-Zsilinszky, a Jáhn Ferenc, illetve a ceglédi és a nagykőrösi kórházzal közösen kidolgozták, hogy miként tudják optimalizálni a kapacitásaikat.

– Ha minden kórház átvesz feladatokat a másiktól, akkor együtt további ágyakat tudunk felszabadítani annak érdekében, hogy minél több Covid-beteget legyünk képesek a legmagasabb színvonalon ellátni – tájékoztatott.

Brit vírusmutáns

A főigazgató közölte: az egyre emelkedő esetszámok hátterében az áll, hogy hazánkban is már nyolcvan százalékban a brit vírusmutáns van jelen és megjelentek egyéb variánsok is. – Szerencsére azonban a brit mutáció ellen, amely gyorsabban terjed, fiatalabbakat betegít meg, és súlyosabb lefolyású betegséget okoz, a jelenlegi oltóanyagok megfelelő védelmet adnak – jegyezte meg, hozzáfűzve:

a Covid-intenzív osztályokon egyre több negyvenes, ötvenes éveiben járó beteg van, de előfordulnak még fiatalabbak is.

– Ennek egyrészt az az oka, hogy ők aktívabb közösségi életet élnek, míg az idősebbek inkább visszahúzódnak, és türelmesen kivárják a járvány végét, de betudható annak is, hogy Magyarországon már több mint egymillió embert – zömében időseket – beoltottak. Illetve a becslések szerint van nagyjából egymillió olyan honfitársunk, aki már átesett a fertőzésen, és közülük a legtöbben másodjára nem fognak megbetegedni – indokolta a tendenciát Vályi-Nagy István.

Hajlamosító tényezők

Kérdésünkre válaszolva elmondta: a fiatalabbaknak a jobban működő szervezetük miatt több esélyük van arra, hogy túléljék a betegséget, azonban

azt, hogy kit, mennyire súlyosan betegít meg a fertőzés, a mai napig nem lehet pontosan tudni, a tudománynak erre továbbra sincs egyértelmű válasza. – Valószínűleg az a döntő, hogy a megfertőződéskor mekkora mennyiségű vírust kap el az ember, illetve, hogy milyen az érintett genetikája.

Továbbra is látunk olyan eseteket, hogy egy közös légtérben élő családon belül valaki megbetegszik, más pedig nem. A súlyos megbetegedésre hajlamosító tényező az elhízás, a kardiovaszkuláris megbetegedés, a diabétesz és a krónikus légúti betegség. Ők rosszabbul járnak, mert nem ugyanarról a rajtvonalról, hanem méterekkel hátrábbról indulnak, mint az egészségesek – közölte.

Magukon kísérleteztek

Vályi-Nagy István beszámolt róla, hogy Magyarország ismét élenjáró lehet az innovatív orvosi terápiák tekintetében.

– A DPC-ben kvázi magunkon kísérleteztünk: tesztalanyként azok a dolgozóink vettek részt a kutatásban, akik az elsők közt kapták meg a koronavírus elleni védőoltást.

A high-tech laboratóriumunkban megmértük a Pfizer-oltóanyag hatását, és azt tapasztaltuk, hogy a szérum meglehetősen erős antitestes és sejtes immunitást is indukál. Ebből azt a következtetést vontuk le, hogy

azok a beoltottak, akiknél jó immunreakció jelentkezik, vérplazmadonornak is alkalmasak

– mondta a szakember. Szólt arról is, hogy ezáltal jelentősen megnövelhető azok száma, akiktől vérplazma gyűjthető, hiszen eddig erre csak a súlyos betegségből már felgyógyultak egy része volt alkalmas. Ráadásul azt tapasztalták, hogy még a nagyszámú antitesttel rendelkező vérplazmadonorok esetében is elég hamar, hat-nyolc hónap alatt megszűnik a humorális immunitás.

Vályi-Nagy István: A Dél-pesti Centrumkórház dolgozói tesztalanyként vettek részt a kutatásban
Fotó: Kurucz Árpád

Hatékony a bamlanivimab

A DPC-ben alkalmazott további terápiákkal kapcsolatban tudatta: kezdeményezésükre került az országba az Amerikában gyártott bamlanivimab nevű készítmény. Ez egy már gyógyult beteg vérplazmájából készített, úgynevezett monoklonális antitest, amely járóbetegek esetében alkalmazható, kórházi körülmények között. Klinikai kipróbálása a Dél-pesti Centrumkórházban és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben történt, alkalmazását pedig – a kedvező tapasztalatok birtokában – kiterjesztik a megyei és a városi kórházakra is, így ott is megkezdődhet a kezelés a szerrel.

– A bamlanivimabot a két intézményben eddig mintegy száz páciens kapta meg, és közülük csupán öten kerültek kórházba. Azonban egyikük sem igényelt intenzívosztályos ellátást, a betegségük enyhe-közepes lefolyású volt, amiből könnyen kigyógyultak.

A készítményt, a vérplazmához hasonlóan a betegség korai stádiumában kell alkalmazni, amikor még a vírus és nem az általános nagy gyulladás, az úgynevezett citokinvihar ellen küzdünk. Ez egy egyórás, infúziós kezelés, amit egy rövid megfigyelés követ, mert az immunterápia következtében elméletileg kialakulhat allergiás reakció. Ilyet azonban egyetlen esetben sem tapasztaltunk – magyarázta a kórházvezető.

Vakcina és türelem

Vályi-Nagy István kiemelte, hogy a bamlanivimab a brit mutánssal szemben is hatékony, hazánkban nagy mennyiség van belőle, a gyógyszerrel kapcsolatos információk, például az alkalmazási előírás, valamint a kezeléshez hozzájáruló nyilatkozat pedig elérhető az intézmények honlapján.

– Fontos, hogy a háziorvosok is tisztában legyenek vele, hogy rendelkezésre áll ez a lehetőség, és bízzanak benne, mert a készítmény jó – húzta alá, hozzátéve: azok a koronavírusos betegek, akik kéri a bamlanivimab-terápiát, mindenképpen meg is fogják kapni.

A főigazgató elárulta, hogy hamarosan elérhető lesz egy hasonló készítmény is, egy két antitestet tartalmazó, úgynevezett „antitest koktél”.

– A védőoltás! – válaszolta a DPC vezetője arra a kérdésünkre, hogy mi lehet a végső megoldás a járvány legyőzésére. – Már szinte közhellyé vált, de igaz, hogy

bármelyik vakcina jobb, mint megbetegedni, mert a koronavírus-fertőzés következtében bárki intenzív osztályra kerülhet vagy meghalhat. Mindenki nyugodtan bízzon a magyar gyógyszerhatóságban, mert amelyik oltóanyagot ők engedélyezik, az hatékony és biztonságos.

És bár Magyarország európai és világviszonylatban is nagyon jól áll az átoltottság tekintetében, továbbra is az emberek türelmét kell kérnünk, mert a korlátozások szigorú betartása is nagyban lassíthatja a járványgörbe emelkedését – szögezte le Vályi-Nagy István.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.