Budapesten találkozik a világ magyarsága

Magyar-magyar kérdésekről, a nemzetpolitika területén elvégzett munkáról és a következő évek feladatairól egyeztetnek a határon túli és anyaországi politikusok, szervezetek a Magyar Diaszpóra Tanács és a Magyar Állandó Értekezlet jövő heti ülésein. – A külhoni magyarság felemeléséhez erős Magyarországra van szükség, amelyre fel lehet nézni – jegyezte meg ennek kapcsán Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár.

2019. 11. 08. 11:48
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Jövő csütörtökön Budapesten tartja soros ülését a Magyar Diaszpóra Tanács (MDT), amely 2011-ben jött létre, így ez a kilencedik alkalom, hogy a világ minden tájáról hazánkba várjuk a magyar közösségek, szervezetek veze­tőit – erről beszélt a Magyar Nemzetnek a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára. Potápi Árpád János kiemelte: a magyar kormány politikája az utóbbi években jelentősen megváltozott. A kabinet szövetségeseket lát a világon szétszórtságban élő magyarokban, akiket a magyar nemzet elválaszthatatlan részének tekint. – Szerte a világon 2-2,5 millió magyar, illetve magyar származású ember él, akik kötődnek identitásukban, nyelvükben, hagyományaikban Magyarországhoz. Ezért hoztuk létre a Magyar Diaszpóra Tanácsot, hogy ezek a honfitársaink első kézből értesüljenek a magyarországi eseményekről, a kormány elvégzett munkájáról és a következő évek programjairól – tette hozzá az államtitkár.

Idén 110 szervezetet hívtak meg az MDT ülésére, összesen 34 országból. Az elmúlt éveket értékelve az államtitkár elmondta: jelentős előrelépés történt az anyaország, a magyar kormány és a diaszpóra kapcsolatában, amely soha nem volt még ilyen erős. Több mint kétszáz szervezettel napi kapcsolatban vannak az egyes programokon keresztül, mások mellett a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasai segítségével. – A tanács idei ülésén két évre megválasztják a régiós elnököket, ők részt vehetnek a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) másnapi ülésén is, amelyet hagyományosan szintén Orbán Viktor kormányfő nyit meg – fogalmazott a politikus.

Fotó: Teknős Miklós

November 15-én tartják a Máért ülését, ahová a Kárpát-medencei magyar és az anyaországi parlamenti pártok képviselői kapnak meghívást. – Az ülésen Orbán Viktor miniszterelnök beszámol az elmúlt év eseményeiről és a következő esztendők feladatairól – jegyezte meg Potápi Árpád János. Hozzátette: az elmúlt években nagyon sok eredményt tudnak felmutatni a magyar közösség és a kormány kapcsolatában. Komoly eredménynek tartja, hogy a határon túlra juttatott támogatások mértéke az elmúlt tíz évben megsokszorozódott. – Az intézményrendszerünket jelentősen megszilárdítottuk a Kárpát-medencében, ideértve a bölcsődéket, óvodákat, az általános és középiskolákat, valamint a felsőoktatási intézményeket. Ebből a szempontból a Kárpát-medence egységes tér, az oktatás egy részét is a magyar kormány finanszírozza – mutatott rá a nemzetpolitikai államtitkár.

A politikus kiemelte azt is, hogy a XX. vesztes évszázad volt a magyarság szempontjából, és azon kell dolgozni, hogy a XXI. évszázad győztes időszak legyen. Szavai szerint manapság egyre inkább előny magyarnak lenni a Kárpát-medencében, mind oktatási, mind kulturális és gazdasági téren. Ehhez pedig kell egy erős Magyarország, amelyre fel lehet nézni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.