Czeglédy Csaba időt nyer Gyurcsányék segítségével

Elodázhatja a Czeglédy Csabával szembeni eljárást, hogy felkerült Gyurcsány Ferencék EP-listájára — értesült a Magyar Nemzet bírósági forrásokból. Információink szerint a mintegy hatmilliárd forintos költségvetési csalás ügyében megvádolt 21 személy közül már tízen éltek azzal a lehetőséggel, hogy beismerésükért cserébe enyhébb büntetést kapjanak.

Bákonyi Ádám
2019. 04. 24. 5:50
null
A vád szerint az ügyvéd vezette bűnszervezet tetemes kárt okozott a költségvetésnek Fotó: Havran Zoltán

Elodázhatja a Czeglédy Csabával szembeni eljárást, hogy felkerült Gyurcsány Ferencék EP-listájára — értesült a Magyar Nemzet bírósági forrásokból. Információink szerint a mintegy hatmilliárd forintos költségvetési csalás ügyében megvádolt 21 személy közül már tízen éltek azzal a lehetőséggel, hogy beismerésükért cserébe enyhébb büntetést kapjanak.

Amíg jogerőre nem emelkedik az európai parlamenti (EP) választás eredménye, addig mentelmi joga van a DK EP-listáján szereplő Czeglédy Csabának, így elodázódhat a vele szembeni eljárás – értesült lapunk bírósági forrásokból.

Tájékoztatásuk szerint, amennyiben Gyurcsány Ferencék végül meglépnék, hogy Czeglédyből mégis EP-képviselőt csinálnak, akkor a bíróságnak kellene kérnie a mentelmi joga felfüggesztését, hogy megkezdődhessen a bírósági pere. Ismert: Gyurcsányék április ­11-én jelentették be, hogy Czeglédy is helyet kap EP-listájukon – szimbolikusan az utolsó helyen.

A vád szerint az ügyvéd vezette bűnszervezet tetemes kárt okozott a költségvetésnek
Fotó: Havran Zoltán

A magát „a legeurópaibb pártnak” nevező, az Európai Ügyészséghez való csatlakozást sürgető DK szerint Czeglédy Csaba „egy hős, egy olyan hazafi, aki a börtönt is vállalja ellenzékiségéért és kormányellenes munkájáért”.

Czeglédyt ugyanakkor azzal vádolják, hogy a vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely munkaerő-közvetítéssel foglalkozott, és több mint hatmilliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek azzal, hogy a céghálóban részt vevő iskolaszövetkezetek az áfát és az szja-t nem vallották be, vagy ha be is vallották, azt nem fizették meg.

A vád szerint Czeglédy a bűnszervezet egy részét közvetlenül, míg más részét közvetítőkön keresztül irányította, az iskolaszövetkezetek elnöki tisztségét betöltő strómanoktól át egészen a Human Operator Zrt. alkalmazásában álló vagy a részvénytársaságban más vezetői tisztséget betöltő vádlottakig.

A bűnszervezet működtetésében a vádirat szerint 21 vádlott vett részt nyolc iskolaszövetkezet, kettő korlátolt felelősségű társaság és egy részvénytársaság részeként.

A Magyar Nemzet bírósági forrásokból úgy értesült, hogy a 21 vádlott közül tízen – köztük strómanok és iskolaszövetkezeti vezetők – kötöttek egyezséget büntetésük mérsékléséért.

A per júniusban esedékes előkészítő ülésén várhatóan újabb vádlottak élnek azzal a lehetőséggel, hogy beismerésükért cserébe enyhébb büntetést szabjanak ki rájuk.

A DK EP-listavezetője tegnap tagadta, hogy a Czeglédy Csaba ellen zajló eljárást akarják lassítani azzal, hogy szerepeltetik a listájukon. ­Gyurcsányné fenntartotta, hogy a politikus egy „ezer sebből vérző” koncepciós per áldozata, akit zsarolással próbáltak hamis tanúzásra bírni, de ő ennek hősként ellenállt.

Kiállása egyébként nem meglepő annak fényében, hogy az ő esetében is felvetődik, hogy a mentelmi jog miatt szerezne mandátumot Brüsszelben.

A ­Gyurcsányné vezette Altussal szemben ugyanis a rendőrség folytat eljárást azért, mert mintegy négyszázmillió forintnyi pénzkölcsönt nyújtott jogosulatlanul magánszemélyeknek, társaságoknak, köztük Czeglédy Csaba cégének.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.