Diákok a kárpátaljai magyarokért

Sok sztereotípia él az egyetemistákról, az azonban valószínűleg nincs köztük, hogy szabadidejükben jótékonysági akciókat szerveznek, és több egyetemen, karon átívelő összefogást valósítanak meg a határon túli, hátrányos helyzetű magyarokért. Pedig ez a valóság: az ELTE jogi karának egyik diákszervezete már harmadjára szervez jótékonysági gyűjtést a kárpátaljai magyaroknak november 6–20. között.

Szabó Fruzsina
2019. 11. 04. 9:45
null
Beregszász környéki gyerekek veszik át az adományokat Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Joghallgatók Önképző Szervezete (JÖSZ) hét éve működik, amely 2016 óta szakkollégium is, és jelenleg az ELTE jogi karán és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karán a hallgatók tehetséggondozásáért, társadalmi felelősségvállalásra való neveléséért felelős. Idén harmadik éve már, hogy gyűjtést kezdeményeznek a rászoruló kárpátaljai embereknek. – A kárpátaljai gyűjtés célja a kezdetekkor a hagyományteremtés volt, mára már úgy gondolom, elértük a célunkat – fogalmazott lapunk megkeresésére Cseh Dorina, az akció főszervezője és a JÖSZ szeretetszolgálat alelnöke.

– A gyűjtés célja kétirányú. Elsősorban az, hogy a rászoruló és egyre inkább hátrányosan megkülönböztetett nemzettársaink részére segítséget nyújtsunk – mondta el a Magyar Nemzetnek Teleki Lóránt, a JÖSZ elnöke. Másrészt arra is rájöttek, hogy minél intenzívebb és kiterjedtebb egy ilyen akció, annál közvetlenebbül tudják éreztetni az anyaországi résztvevőkkel a szolidaritás és a felelősségvállalás fontosságát a külhoni magyarsággal. A JÖSZ elnöke arra is rámutatott, hogy idén már négy egyetem nyolc kara vesz részt a gyűjtésben, ezek diákszervezetei közösen dolgoznak, ami pedig mindenképpen előremutató lehet más területeken is.

– Idén november 6-a és 20-a között várjuk leginkább a tartós élelmiszereket, hordható minőségű ruhaneműket, tisztítószereket, tisztálkodási és fertőtlenítőszereket Budapesten az ELTE több mint négy karán, illetve a Pázmány jogi karán, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán és a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán. Ugyanakkor szívesen fogadjuk az iskolaszereket és a játékokat, amelyekkel – karácsony közeledtével különösen – örömet tudunk szerezni a gyerekeknek – fogalmazott Cseh Dorina.

Kifejtette, többek között arra is ügyelnek a gyűjtés folyamán, hogy olyan adományok felajánlását várják, amelyek minden családban szükségesek. – Az iskolaszerek főleg az általános iskolásoknak fognak kedvezni, hiszen ezek sajnos költséges fogyóeszközök – hívta fel a figyelmet a gyűjtés főszervezője.

Cseh Dorina arra is kitért, az adományok első állomásként a beregszászi járási máltai szeretetszolgálathoz kerülnek, ők segítenek a kiosztásban. – Az elmúlt két évben a szállításban nagy segítségükre volt még ­Schumicky András és Avar Gábor a Máltai, illetve a Johannita Lovagrend részéről, valamint volt szeretetszolgálati alelnökük, Bodor Máté, aki személyesen is tapasztalta az ottani helyzetet. A szeretetszolgálat volt alelnöke beszámolt a lesújtó és megrázó életkörülményekről, de egyúttal arról is, mennyire közvetlenek és hálásak az ott élők minden segítségért. A JÖSZ törekszik arra, hogy a csomagokkal együtt a hallgatók is ellátogathassanak Kárpátaljára, hogy testközelből tapasztalják meg az ott élő, sokszor szükséget szenvedő magyarok helyzetét.

Beregszász környéki gyerekek veszik át az adományokat
Fotó: Havran Zoltán

Teleki Lóránt elmondta, a JÖSZ létszáma már száz fölé emelkedett, és – egyetemi szakkollégiumként – évről évre növekszik. Szervezetük fontos pillére a szeretetszolgálati aktivitás. – A gyűjtés ötlete az ukrajnai harcok idején merült fel, melynek következményeként számos lesújtó beszámolót hallottunk a kárpátaljai körülményekről. Nem látjuk, hogy azóta érdemben javult volna a helyzet, így indokoltnak tartjuk idén is folytatni a gyűjtést – emelte ki a JÖSZ elnöke.

Cseh Dorina szavai szerint már önmagában pozitív visszajelzés és tapasztalat, hogy évről évre több egyetemet és kart tudnak bevonni, hiszen így egyre több adomány gyűlik össze, egyre többen vesznek részt az akcióban. – Jó látni az egyetemisták tenni akarását és szerepvállalását a kárpátaljai magyarokért. A gyűjtés sikere azonban nemcsak a hallgatókon múlik: a már említett Máltai Lovagrend és Johannita Lovagrend mindig készségesen segít nekünk, legyen szó szervezésről vagy szállításról, ami kulcsfontosságú kérdés egy ilyen akcióban – fejtette ki a fiatal.

A gyűjtés nagyon egyszerű, hiszen az egyetemeken belül helyezik el a gyűjtőkonténereket, ahova bárki beteheti az adományát. – Nemcsak a hallgatók, hanem gyakran az egyetemi professzorok, tanárok, munkatársak is adományoznak, ezzel támogatva a programot és a kárpátaljai honfitársainkat – összegezte az adománygyűjtő program főszervezője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.