Digitális szabadság – Varga Judit fontos fejleményről számolt be

A miniszter az átláthatóságot és a számonkérhetőséget is szeretné mielőbb viszontlátni.

Forrás: facebook.com/VargaJuditMinisterofJustice, igazságügyi minisztérium2020. 06. 02. 18:20
null
Varga Judit Forrás: facebook.com/VargaJuditMinisterofJustice
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány komoly kihívások elé állította az egész világot, azonban a digitális szabadság bizottságban a munka ez idő alatt sem szünetelt – adta hírül az igazságügy miniszter hivatalos közösségi oldalán.

Varga Judit közölte: fontos fejlemény, hogy felállították a Facebook felügyelőbizottságát, amely sajtóinformációk szerint az online térben közzétett tartalmak eltávolításával, felülvizsgálatával foglalkozik.

A miniszter álláspontja szerint mindenképpen tisztázni szükséges, hogy a felügyelőbizottság eljárásában az átláthatóság és a politikai semlegesség követelményei teljesülnek-e, illetve hogy a testület milyen viszonyban áll a jogviták eldöntésére egyébként hatáskörrel rendelkező nemzeti bíróságokkal.

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása érdekében levéllel fordultunk a Facebook regionális igazgatójához – tette hozzá a tárcavezető, aki beszámolt arról is, hogy időközben elkészült a Magyarországon leginkább elterjedt digitális platformok adatkezelési gyakorlatának jellegzetességeit taglaló online útmutató is, melynek elsődleges célja a felhasználói tudatosság növelése. A bizottság munkájának eredményességét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az elmúlt időszakban több tucat állampolgári visszajelzés érkezett, melyek számos esetben épp az online felületek átláthatatlan működését és cenzúráját kifogásolták. A digitális szabadság bizottságot azzal a céllal hoztuk létre, hogy a technológiai óriáscégek működését a demokratikus alapjogok, a személyes szabadságjogok és a jogállami működése szempontjából vizsgáljuk. Éppen ezért olyan demokratikus alapértékeket szeretnénk viszontlátni a nagy techcégek működésében, mint az átláthatóság és a számonkérhetőség – írta Facebook-bejegyzésében Magyarország igazságügy minisztere.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.