Dömötör: A kormány átvállalja a Lánchíd-beruházást, ha szükséges

Az államtitkár szerint a baloldal egyre kevésbé tud mit kezdeni a felelősséggel, Budapest pedig megfizette ennek árát.

2020. 10. 20. 10:16
DMTR Csaba
Budapest, 2019. június 13. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a médiatörvény módosításáról tartott vitán az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. június 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés keddi ülése napirend előtti felszólalásokkal kezdődött. Elsőként Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) szólalt fel, aki azzal kezdte, hogy szerinte a „kormány felszámolja az önkormányzatokat”. Karácsony Gergely párttársa a közvélemény figyelmébe ajánlotta az ellenzék Szabad Városok nevű kezdeményezését, amelynek legfontosabb célja, hogy az ellenzéki vezetésű városok közvetlenül juthassanak uniós forrásokhoz. Kocsis-Cake arról is beszélt: új megközelítés kell a jelenlegi válságkezelésben, amely a többség javát szolgálja.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Fotó: MTI/Kovács Tamás

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára elmondta, hogy a baloldal egyre kevésbé tud mit kezdeni azzal a felelősséggel, amely a nyakába szakadt egy évvel ezelőtt, amikor egyes településeken és budapesti kerületekben megválasztották őket. Kiemelte: a kormányzat korábban soha nem látott támogatást adott az önkormányzatoknak, átvállalta hiteleiket, folyamatosan növelte költségvetési támogatásukat. – Önök felmelegítették azt a kampányt, hogy minél kevesebb forrás jusson a kormánynak – emlékeztetett Dömötör, és önző, pártpolitikai célú hazardírozásnak minősítette ezt. Az államtitkár szerint Budapest megfizette az elmúlt egy év árát, amely a baloldali tehetetlenségből és összevisszaságból fakad. – Húzódik a Lánchíd-beruházás: ha nem tud megbirkózni vele a főváros, a kormány átvállalja – közölte Dömötör Csaba. Ellenben a fővárosi vezetés „eredményei” között számontarthatjuk a közlekedési káoszt, „rovarhoteleket és darázsgarázsokat”, és adóemelésre készülnek.

Schmuck Erzsébet (LMP) napirend előtti felszólalásában a környezetrombolásra hívta fel a figyelmet. Beszélt arról is, hogy az unió fokozná a közösen megállapított szén-dioxid-kibocsátás csökkentés mértékét, és az LMP ezt támogatná. Schmuck arra kérte a miniszterelnököt, hogy ne vétózza meg ezt a „magasabb” célt.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára Széchenyit idézve azt mondta, „a tett az első, a szó a második”. Kiemelte: a kormány eddig is sokat tett az éghajlatváltozás ellen, cselekvési tervet és klímatervet készítettek. – Emellett elindult országszerte az illegális hulladéklerakók felszámolása, az üveg- és műanyag palackok gyűjtéséről és visszaváltásáról törvényjavaslatot fogadtak el, megtisztítják a Dunát és a Tiszát a hulladéktól, valamint „minden újszülött után tíz fát fogunk ültetni” – fejezte be az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.