Egy zárlatos hősugárzó okozhatta a vasárnap délutáni óbudai tüzet

Egy Kelet-Magyarországról érkezett közmunkásokkal zsúfolt faházból indult ki a vasárnap esti óbudai tűz. A környék lakói elmondták: a Dinamó utcában két évvel ezelőtt is történt hasonló eset. A mostani balesetben az önkormányzat tájékoztatása szerint négy lakás vált lakhatatlanná és egy személy szenvedett áramütésből eredő sérüléseket.

Kárpáti András-Szemán László János
2020. 01. 14. 11:15
null
Az biztos, hogy a faházakban balesetveszélyes eszközökkel fűtöttek az ott lakók Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy lakás vált lakhatatlanná a vasárnap esti óbudai tűzben és egy ember szenvedett sérüléseket áramütés miatt a III. kerületi önkormányzat lapunknak eljuttatott tájékoztatása szerint. Mint írták, összesen 12 személyt érintett a Dinamó utcai tűzeset, s ebből tízen kértek és kaptak ideiglenes elhelyezést átmeneti szükséglakásokban az önkormányzattól. A lakosságot érintő ügyekben azonnali reagálást lehetővé tévő operatív törzset is létrehoztak, továbbá a lakhelyüket elhagyni kényszerülők ételt, meleg italt és a hideg ellen védő izolációs fóliát kaptak.

Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivő-helyettese a Magyar Nemzet kérdésére elmondta: az egyik ház feletti elektromos felsővezeték leszakadása már a tűz következménye volt. Szavai szerint több – feltehetően kettő-három – gázpalack is felrobbant és kirepült az épületből, de a tűzoltóknak több felhevült fémtartályt sikerült még a robbanás előtt kivinniük. – Összesen öt személy tartózkodott otthon a baleset idején, közülük a sérüléseket szenvedett személy pont a leszakadt vezeték alatt volt. A tűzvizsgálati eljárás folyamatban van, az erre rendelkezésre álló hatvan nap alatt szakértők bevonásával kialakított szakvélemény alapján állapítják meg, hogy mi miatt keletkezett a tűz – fejtette ki Kolozsi Péter.

Az biztos, hogy a faházakban balesetveszélyes eszközökkel fűtöttek az ott lakók
Fotó: Kurucz Árpád

Belügyi forrásokból úgy tudjuk, zárlat okozhatta a tüzet, s ezt megerősíteni látszik az érintettek beszámolója is. A helyszínt bejárva több ott tartózkodó szomszéddal és hozzátartozóval tudtunk beszélni, akik arról számoltak be, hogy a tűz egy faházból indult ki, amelyben számos Kelet-Magyarországról érkezett közmunkás lakott, akik balesetveszélyes eszközökkel – leselejtezett hősugárzóval és olajkályhával – fűtöttek. Állítólag a háznak és a környékének a javítanivalóit is rendszeresen ők maguk végezték, és a balesetet szenvedett személy a vezeték leszakadásakor a cserepeket pakolta a tetőn. Az egyik szomszéd szerint valójában nem is áramütés érte a férfit – aki időközben hazatért a kórházból, és többen a romok között látták matatni –, hanem a leeső vezeték taszította arrébb. A környékbeliek elmondták: két évvel ezelőtt szintén a Dinamó utcában, néhány házzal arrébb történt hasonló tűzeset.

A vezetéken keresztül egyébként az utca túloldalára is átterjedt a tűz, ám az a ház, amely pont szemben helyezkedik el a tűzfészekkel, sértetlen maradt, mivel a vezeték a homlokzata előtt zuhant le a földre. A mögötte lévő épület azonban megrongálódott, és a lakója – egy idős asszony – a kertben tartózkodott, amikor kigyulladt a háza. A károsult fia nem tudott arról, hogy az önkormányzat segítségét kérheti, hogy szükséglakást utaljanak ki az édesanyjának.

A lakók még azt is elmondták, hogy egy úgynevezett melegedőbuszt biztosított számukra a kerület vezetése a tűz kitörése után. Az egyik szemtanú szerint vasárnap délután fél öt körül csaptak fel a lángok, amelyek fél kilenckor még égtek. A hivatalos közlemény szerint a tüzet háromnegyed kilenckor sikerült eloltani.

A rendőrség közveszélyokozás gyanúja miatt nyomozást rendelt el a vasárnapi óbudai tűzeset körülményei­nek kiderítése érdekében – közölte tegnap a rendőrség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.