Egyre-másra alakulnak a volt jobbikosok új pártjai

Varga-Damm Andrea, Bencsik János, Toroczkai László – többek között ők azok, akik szakítottak a Jobbikkal, hogy aztán egy-egy új pártot alapítsanak. A Magyar Nemzet összegyűjtötte, kik azok az egykor jobbikos képviselők, akik új politikai formációt alakítottak ki vagy egy másik pártban tevékenykednek tovább.

Hertelendy Gábor
2021. 05. 28. 7:10
POTOCSKÁNÉ KŐRÖSI Anita; SZABÓ Gábor; GYÖNGYÖSI Márton; DUDÁS Róbert; LUKÁCS László György; ANDER Balázs; Z. KÁRPÁT Dániel; SZILÁGYI György; JAKAB Péter
Budapest, 2020. január 25. Jakab Péter frakcióvezető, a Jobbik újonnan megválasztott elnöke (k) beszél a párt budapesti tisztújító kongresszusát követő sajtótájékoztatón a Dürer Rendezvényházban 2020. január 25-én. Mellette balról jobbra Ander Balázs és Szilágyi György alelnökök, Szabó Gábor választmányi elnök, Z. Kárpát Dániel és Potocskáné Kőrösi Anita alelnökök, Gyöngyösi Márton elnökhelyettes, valamint Lukács László és Dudás Róbert alelnökök. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába nőtt Jakab Péter népszerűsége az elmúlt hónapokban, úgy tűnik, pártja az egykori kisgazdapárt sorsát követi. Egykori képviselőjük, Varga-Damm Andrea a napokban Reformerek néven alapított pártot. Szavai szerint azért, mert az általuk készített közvélemény-kutatásokból kiderült: a megkérdezettek több mint fele ugyan nem tudja, hogy Varga-Damm melyik pártban politizált, de mivel a magyar társadalom alapvetően jobboldali, ezért van létjogosultsága egy új formációnak. Az újonnan létrehozott párt alapítóját

tavaly július végén, viharos körülmények között zárták ki a Jobbikból, amelynek tényét egy aláíratlan határozatban közölték.

A dokumentumban ráadásul azt írták, hogy a képviselőnő lépett ki Jakab Péter pártjából. – Nem kiléptem, hanem elüldöztek. Szerettem volna a határozat ellen fellebbezni, mivel erre lehetőség van, de az elmúlt hét történései bebizonyították, hogy teljesen felesleges ilyen pártelnökséghez fordulni – fogalmazott akkor lapunknak a képviselő.

Varga Damm Andreát, a Reformerek alapítóját viharos körülmények között zárták ki a Jobbikból. Fotó: Bach Máté

Nem ő az egyetlen, aki a Jakab-féle vezetésből eredő konfliktus miatt szakított a Jobbikkal.

Bencsik János 2020 februárjában jelentette be kilépését, miután Jakab egy – kiszivárgott hangfelvétel alapján – frakcióülésen azt mondta: a baloldali szavazók miatt nincs szükség a továbbiakban nemzetpolitikai és emlékezetpolitikai témákra.

Jakab Péter emellett azok közé a politikusok közé sorolta Bencsiket, akikkel nem szívesen dolgozna együtt az új elnökségben. Végül nem szavazott bizalmat neki a kongresszus, kizárólag Jakab jelöltjei jutottak be a vezető testületbe. Bencsik akkor a közösségi oldalon közzétett videójában a fentiek mellett azzal indokolta a párttal való szakítást, hogy a párt alkalmazottainak eltávolítását morálisan elfogadhatatlannak és a Jobbik jövőjére nézve végzetesnek tartja.

„Ehhez az erkölcstelen és önpusztító politikához a továbbiakban nem vagyok hajlandó asszisztálni”

– tette hozzá. Bencsik János végül idén márciusban jelentette be, hogy az általa létrehozott Polgári Válasz párttá alakul, akik a baloldali összefogást elutasítva indulnak a jövő évi országgyűlési választásokon.

Máshogy gondolkodott azonban Bana Tibor, aki még tavaly márciusban hagyta ott a Jobbikot alelnökként.

„Szerettem volna, ha a párt jobbközép, polgári és európai erőként működik, ehelyett nihilizmus, populizmus és belső leszámolás jött Jakab Péter és Gyöngyösi Márton vezetésével, ami számomra teljességgel vállalhatatlan.”

– indokolta akkor kilépését közösségi oldalán. Bana azok közé tartozott, akik ellenezték Jakab Péter elnökké választását 2019 őszén, ehhez képest mégis úgy döntött, elindul a baloldali előválasztáson egy listán korábbi pártjával, hivatalosan független jelöltként, bírva Márki-Zay Péter támogatását.

Emlékezetes, hogy 2018 júniusában, röviddel a Jobbik részéről elvesztett országgyűlési választások után kizárták Toroczkai Lászlót, a párt addigi alelnökét, Dúró Dóra és férje, Novák Előd pedig kilépett a pártból, hogy aztán augusztusban megalakítsák a Mi Hazánk Mozgalmat.

Októberben Volner Jánost egy frakcióülésen kizárták a Jobbikból, amely után Fülöp Erik és Apáti István a kilépés mellett döntött.

Ők hárman végül csatlakoztak a Mi Hazánkhoz. Azóta Volner János 2020 szeptemberben megalakította a róla elnevezett Volner Pártot, Fülöp Erik pedig független politikusként tevékenykedik. A fentiekből jól látható tehát, hogy Jakab Péter elnökké választása óta három pártot alapítottak a volt jobbikosok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.