Ellenzéki merénylet veszélyhelyzetben

„Az ellenzék becstelensége lassan kiszámíthatóvá válik” – mondta Szánthó Miklós az Igazság órájában. Az Alapjogokért Központ és a Karc FM közös műsorában a koronavírus-törvényről, a nyílt társadalmat képviselő szervezetek felelőtlenségéről és a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetről beszélgetett Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, Kovács István, a Központ stratégiai igazgatója és Czirják Imre szerkesztő, műsorvezető.

Forrás: Karc FM.2020. 03. 25. 15:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány azért hirdette ki a rendkívüli jogrendet, hogy megvédje a magyar állampolgárok életét és egészségét, fékezze a járvány terjedését. A rendkívüli jogrend elrendelését követően a kormány rendkívüli intézkedéseket hozott, az országgyűlésnek azonban meg kellett volna hosszabbítania ezeket, hogy 15 napnál hosszabban is érvényben maradjanak. A kormány ezért nyújtott be törvényjavaslatot – ismertette a helyzetet Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója. Itt olyan, a védekezés szempontjából kulcsfontosságú intézkedésekről van szó, mint a beutazási tilalom érvényben maradása, kiutasítások végrehajtása vagy a gazdaságvédelmi intézkedések fenntartása.

A kormánypártok ezt a törvényt a veszélyhelyzetre való tekintettel minél hamarabb el akarták fogadtatni, ehhez azonban az ellenzék nem járult hozzá, holott a kormány az ellenzék által kért garanciákat is beépített a javaslatba. Bár az ellenzéki pártok kezdetben támogatták a javaslatot, a Soros György által támogatott „civil szervezetek”, a liberális értelmiség és sajtó nyomására megváltoztatta álláspontját és leszavazta azt – arra hivatkozva, hogy a jogszabály teljhatalmat adna a kormányfő kezébe. Az ellenzék azonban csak késleltetni tudta a javaslat megszavazását, megakadályozni nem.

Az ellenzéki képviselők azért követettek el merényletet a gyors és hatékony válságkezelés ellen, hogy a kormány orra alá dörgölhessék, hogy diktatórikus hajlamokkal bír a kabinet – mondta Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója. Ez rendkívül felelőtlen magatartás, mivel így az első napokban meghozott védelmi intézkedéseknek az időtartama lejár, így azok érvényüket vesztik. Lesz egy jó pár napos interregnum, amire ezeket újra be lehet majd vezetni, bizonytalan, hogy a köztes időszakban mi történik. Ezzel az ellenzék végső soron saját magának és az országnak okoz kárt, nem a kormányoldalnak. Aki ugyanis veszélyhelyzetben ilyen magatartást tanúsít, az a veszély részévé válik. Erre az önsorsrontásra nem lehet más magyarázat, mint hogy az ellenzék megint a külföldnek és saját értelmiségüknek akar megfelelni a magyar emberekkel szemben.

Kovács István szerint a szituáció nagyban megfeleltethető a migrációs kríziskor tapasztaltaknak. Az ellenzék akkor is saját és az ország érdekei ellen cselekedett. Holott jól felfogott érdeke az lett volna, hogy támogassa az ország védelmét és a kormány védekezést elősegítő lépéseit.

„A becstelenségük már-már kiszámíthatóvá válik” – fogalmazott Szánthó Miklós. Rémisztő abba belegondolni, hogy mi lenne, ha ez az ellenzéki Frankenstein-koalíció vezetné az országot, amely a semmilyen demokratikus felhatalmazással nem bíró álcivil szervezeteknek és a liberális sajtónak akar folyamatosan megfelelni még a járványügyi vészhelyzet közepén is. Az Alapjogokért igazgatója szerint az ellenzéki vádak azért is alaptalanok, mert Országgyűlés bármikor visszavonhatja a kormány felhatalmazását, ugyanakkor kérdéses, hogy a parlament meddig tud még ülésezni a járvány miatt. Pont az ellenzék kérésére kerültek a jogszabályba olyan garanciák, hogy a kormány a felhatalmazását csak célzottan és arányosan gyakorolhatja. Kovács István szerint azért is rendkívül álságos az ellenzék magatartása, mert miközben diktatúrát kiáltanak, Karácsony Gergely Budapesten rendeleti kormányzást vezetett be és az ellen egy rossz szavuk sem volt.

„Égbe kiáltó butaság, hogy rendkívüli helyzetben, amikor cselekvő emberekre van szükség, akiknek van bátorsága meghozni rendkívüli intézkedéseket, akkor valaki azt mondja, hogy majd több szabadsággal lehet megoldani ezt a vészhelyzetet” – mondta Kovács István arra reagálva, hogy több Soros György által fenntartott civil szervezet is a rendkívüli vészhelyzet ellen szólalt fel. Szánthó Miklós szerint ezek a szerveztek nem tudnak kibújni a bőrükből, nem tagadhatják meg önmagukat.

A műsor Bolond lyukból című rovatában a résztvevők arról beszélgettek, hogy miközben az USA egyre több tagállamában rendelnek el járványügyi vészhelyzetet, az amerikai demokrata párti képviselő, Alexandria Ocasio-Cortez a kínai éttermekért aggódik. Szerinte ugyanis az emberek azért kerülik el a kínai éttermeket, mert koronavírus elkapásával és elterjedésével kapcsolatos rasszista indíttatású félelmek motiválják őket. Kovács István szerint egészen elképesztő, hogy a liberálisok egy válsághelyzet kellős közepén csak ilyen álvitákat tudnak folytatni. Erre példaként hozta fel a demokraták egy másik javaslatát, mely arról szól, hogy Trump vírusellenes szakértői stábjának képviselnie kellene az amerikai társadalom sokszínűségét, tehát a demokratáknak nem a szakértelem, hanem a rasszok megfelelő arányú képviselete számít. Ezeken békeidőben megmosolyogtató javaslatok, válsághelyzetben azonban komoly károkat okozhatnak – mondta az Alapjogokért stratégiai igazgatója.

Az igazság órája minden héten kedden délután három és négy között a Karc FM-en. Ismétlés szerdánként hajnalban három és négy között.

A legutóbbi adás ide kattintva érhető el.

https://www.mixcloud.com/karcfm/az-igazs%C3%A1g-%C3%B3r%C3%A1ja-2020-03-25-0300-0400-1/

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.