Elutasították Handó Tünde menesztését

Elutasította az Országos Bírói Tanács indítványát a parlament igazságügyi bizottsága, ami azt jelenti, hogy a testület nem javasolja az Országos Bírósági Hivatal elnökének megfosztását hivatalától.

Magyar Nemzet
2019. 06. 08. 6:55
null
Más európai országokban nem jellemzőek a több száz vagy akár egy-két ezer oldalas ítéletek Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította az Országos Bírói Tanács (OBT) indítványát a parlament igazságügyi bizottsága, ami azt jelenti, hogy a testület nem javasolja Handó Tünde megfosztását hivatalától.

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökéről a végső döntést az Országgyűlés hozza meg a közeljövőben.

Mint ismert, az erősen rendszerkritikus OBT nem sokkal az európai parlamenti választások előtt határozta el, hogy kezdeményezik Handó Tünde menesztését, aki szerintük visszaél a hatalmával.

Az igazságügyi bizottság mostani határozatában rámutatott: a tanács eljárásában legalább két olyan OBT-tag is részt vett, akik korábban eredménytelenül pályáztak magasabb bírói álláshely, illetve bírósági vezetői pozíció betöltésére, és legalább egy tag az OBH elnökével szemben bírósági eljárást is indított. Ez pedig megkérdőjelezi elfogulatlanságukat.

Nélkülük viszont az OBT – mivel több tagja még tavaly, amikor az OBH elleni, utóbb nemzetközi szintre emelt támadások megkezdődtek, lemondott – érvényesen nem fordulhatott volna a parlamenthez.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.