Esztergom díszpolgári címet adományozott Mindszenty Józsefnek

Az esztergomi önkormányzat posztumusz díszpolgári címet adományozott szombaton Mindszenty József egykori esztergomi érseknek, az oklevelet Erdő Péter bíboros vette át a hercegprímás emlékére rendezett mise után a Szent Adalbert Központban.

Forrás: MTI2019. 05. 04. 15:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Esztergomhoz és az egész magyar hazához kötődő kitartó és elévülhetetlen egyházvezetői és közéleti tevékenységének, a szabadság, a hűség és a helytállás példáját elénk állító munkásságának elismeréseként adományozzuk városunk díszpolgári címét Mindszenty Józsefnek – mondta az oklevél átadása előtt Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) polgármester.

Erdő Péter nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a hercegprímás hivatali utódaként átvehette az elismerést és elmondta, az oklevelet a prímási levéltárban őrzik majd.

Akinek jellé kell lennie, az jellé válik! – mondta a hercegprímás halálának 44. évfordulóján tartott misén Böcskei László nagyváradi megyés püspök. Hozzátette: a történelem folyásában nem csak korokról beszélhetünk, hanem egyéniségekről is, akiknek kiállása nem más, mint a prófétai sors felvállalása az új idők kihívásaival szemben.

A püspök arra hívta fel a hívek figyelmét, ha egy jobb és szerethetőbb világot akarnak, akkor sokszor ma is több bátorságra és elszántabb elköteleződésre van szükség.

Mindszenty Józsefet XII. Pius pápa 1944-ben nevezte ki veszprémi püspökké. 1944 végén letartóztatták, és előbb Veszprémben, majd Sopronkőhidán, végül Sopronban raboskodott, onnan térhetett vissza Veszprémbe. XII. Pius pápa 1945 augusztusában kinevezte esztergomi érsekké, 1946 februárjában pedig a pápa bíborossá szentelte a római Szent Péter-bazilikában.

Mindszenty Józsefet 1948. december 26-án törvény- és jogellenesen letartóztatták, majd koholt vádak alapján 1949-ben életfogytiglani fegyházra ítélték, ami a keresztény világban nagy felháborodást váltott ki. XII. Pius pápa megdöbbenéssel tiltakozott az igazságtalan és jogtipró ítélet ellen, az ENSZ közgyűlése elítélte a kormány eljárását, és nemzetközi sérelemnek nyilvánította a bíboros bebörtönzését.

Az 1956-os forradalom kitörése után október 30-án szabadították ki fogságából. Nagy Imre miniszterelnök kérésére november 3-án beszédet mondott a Szabad Magyar Rádióban, kiállt a szabadságharc céljai mellett, és a polgári demokrácia jövőképét vázolta fel. November 4-én hajnalban a szovjet csapatok támadása után az Egyesült Államok nagykövetségén kért és kapott menedéket.

A Kádár-kormányzat Mindszentyt nem engedte visszatérni érseki székébe. Teljesítve VI. Pál pápa kérését, 1971. szeptember 28-án elhagyta a követséget, és Rómába, majd Bécsbe ment.

Mindszenty József 1975-ben halt meg, Mariazellben temették el, 1991-ig magyarok sokasága rótta le tiszteletét sírjánál. 1990. május 18-án a magyar Legfelsőbb Bíróság kinyilvánította, hogy Mindszenty József ártatlan. Holttestét 1991. május 4-én ünnepélyesen hazahozták, és újratemették az esztergomi bazilika kriptájába. A mártírsorsú bíboros boldoggá avatási eljárása folyamatban van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.