Február óta tartósan nő a házasodási kedv

A házasságkötések száma a legjelentősebb mértékben Pest régióban és Budapesten növekedett, de a többiben is meghaladta az egy évvel korábbit.

Magyar Nemzet
2019. 08. 28. 13:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltehetőleg a februárban bejelentett családvédelmi akciótervnek is köszönhető, hogy nő a házasságkötések száma. A gyermekvállalás mértékére az év eleji bejelentésnek még nem lehet mérhető hatása, ám – amint a Központi Statisztikai Hivatal kedden kiadott gyorsjelentéséből kiderül – a házasságkötések száma nagymértékben nőtt. Ez év júniusában ugyanis 7676 pár lépett frigyre, ami 15 százalékkal, 1013-mal több a 2018. júniusi adatnál.

Csak júniusban közel nyolcezer pár lépett frigyre
Fotó: Havran Zoltán

2019 első fél évében 24 020 pár kötött házasságot, ez 1758-cal, 7,9 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest. A családvédelmi akcióterv bejelentése és a házasságok emelkedése közti kapcsolatra enged következtetni a megfigyelhető trend is. Januárban ugyanis még 3,9 százalékkal kevesebb, február–márciusban kismértékben, április–májusban pedig átlagosan 8,2 százalékkal több házasságot anyakönyveztek Magyarországon, mint egy évvel korábban. Az emelkedés folytatódott júniusban, amikor már 15 százalékkal többen léptek frigyre, mint 2018 azonos hónapjában.

A házasságkötések száma a legjelentősebb mértékben Pest régióban és Budapesten növekedett – 16 és 10 százalékkal –, de a többiben is meghaladta az egy évvel korábbit. Ezer lakosra vetítve a házasságkötési arányszám értéke 0,4 ezrelékponttal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.