Ferenc pápa személyesen fogadta Kocsis Fülöp érsek-metropolitát

Ferenc pápát egyebek mellett Kárpátalja sajátos helyzete érdekelte a Kocsis Fülöppel folytatott megbeszélésen.

Békés Bence
2021. 03. 02. 15:43
null
Kocsis Fülöp atyát fogadta Ferenc pápa.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár kevés embert fogad manapság Ferenc pápa személyesen, az elmúlt hétvégén köztük volt a magyar görögkatolikus egyház feje, Kocsis Fülöp metropolita – tudta meg lapunk. – A fő téma a kárpátaljai görögkatolikus egyház helyzete volt, mert Milan Saslik elhunyta óta kormányzó irányítja a munkácsi egyházmegyét, ezért nagyon releváns, hogyan alakul tovább a helyzete – számolt be a találkozóról Kocsis Fülöp. – Ukrajna – folytatta – azt szeretné elérni, hogy Kárpátalja egyike legyen az ukrán görögkatolikus egyház nagyérsekségeinek, mi pedig azt

szeretnénk, ha Kárpátalja megőrizhetné történelmi gyökerű önállóságát.

Szavai szerint a magyar, a szlovák, a szerb, a horvát, sőt a pittsburghi görögkatolikusok is Munkácsra mint anyaegyházmegyere tekintenek, hiszen mindnyájan abból származnak, ezért támogatják az önállóságát. – Elmondtam a Szentatyának, hogy fontos, hogy megmaradjon ez a saját jogú egyházi státusz, közvetlenül a Vatikánnak alárendelve. Ferenc pápa nagyon figyelt, és nagyon érdekelte ennek a soknemzetiségű, több kultúrának is otthont adó Kárpátaljának a sorsa – fejtette ki az érsek.

Kocsis Fülöp metropolitát fogadta Ferenc pápa

Ferenc pápa az audiencián egyébként egy nagy íróasztal mögött ült, a magyar érseket és két kísérőjét pedig hófehér székekre ültették. A Szentatyával kezet lehetett fogni, de szigorúan tartották a távolságot. A félórányi társalgás olasz nyelven folyt, s közben a pápa végig gondosan feljegyzett mindent, amit fontosnak tartott. A magyar görögkatolikus küldöttség egy Krisztus-ikont, egy, a hajdúdorogi székesegyházból származó, a Jó pásztort ábrázoló képet és persze egy üveg tokaji bort vitt őszentségének ajándékba.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.