Fidesz: Köztörvényes bűnözőt véd az ellenzék

Czeglédy Csaba mentelmi jogának fenntartása miatt mély megdöbbenését fejezte ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökének írt levelében az Igazságügyi Minisztérium. A Fidesz szerint az NVB ellenzéki tagjai szavazatukkal valamennyien egy köztörvényes bűnöző mellé álltak. A vád szerint a DK európai parlamenti képviselőjelöltje több mint hatmilliárd forintos költségvetési csalást követett el.

2019. 05. 13. 10:39
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Igazságügyi Minisztérium mély megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Nemzeti Választási Bizottság elutasította a Szegedi Törvényszék kérését, és a bíróság kezdeményezése ellenére sem függesztette fel Czeglédy Csaba, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjelöltjének a mentelmi jogát – olvasható abban a levélben, amelyet Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Rádi Péternek, az NVB elnökének írt. Az államtitkár a magyar demokrácia történetében példátlan esetnek tartja, hogy egyes politikai körök megpróbálják ellehetetleníteni az igazságszolgáltatás működését. Völner Pál szerint az NVB ellenzéki delegáltjainak magatartása semmi másra nem alkalmas, csak a jogrendszerbe vetett bizalom rombolására, a jogállam megcsúfolására, ezért felszólítják az ellenzéki pártokat, hogy a törvények adta lehetőségekkel ne éljenek vissza, ne akadályozzák a bíróságokat a munkájukban.

– Példátlan, hogy az ellenzék a köztörvényes bűncselekménnyel vádolt Czeglédy Csaba oldalára állt a bírósággal szemben azzal, hogy a NVB keddi ülésén az általuk delegált tagok visszautasították a bíróság kérését, és nem függesztették fel az európai parlamenti képviselőjelölt mentelmi jogát – ezt már a Fidesz frakciószóvivője mondta szombati sajtótájékoztatóján Debrecenben. Halász János hangsúlyozta: az NVB ellenzék által delegált tagjai méltatlanná váltak megbízatásukra.

Mint ismert, Czeglédy Csabával és húsz társával szemben bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat februárban az ügyészség. A vádirat szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. ­Czeglédy Csabát és két társát gazdasági csalás bűntettével is vádolják.

Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!–MSZP–DK–Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő volt, de mandátuma – miután egy évig nem vett részt a közgyűlés munkájában – megszűnt. Ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben. Czeglédy a mentelmi jogát is annak köszönheti, hogy felkerült a DK Gyurcsány Ferencné vezette EP-listájának utolsó, 36. helyére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.