Gemenci faóriásokhoz indul túra a hétvégén

Forrás: MTI2019. 04. 02. 21:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gemenci erdőben megbújó, idős faóriásokat fedezhetik fel a természetbarátok a Gemenc Zrt. hétvégi túráján – közölte az erdőgazdaság az MTI-vel.

A kirándulás szombaton délelőtt fél tizenegykor indul a Gemenc Zrt. keselyűsi fogadó épületétől, ahonnan a résztvevők erdei vasúttal utaznak a gemenci Duna-parthoz. A túra útvonala innen a kijelölt ösvényeket elkerülve az „igazi” Gemencként ismert, alsó-gemenci erdőben folytatódik mintegy 12 kilométeren át.

A kirándulók érintik a Forgó-tó körüli, ártéri területeket, esetenként vadösvényeken, a Grébec-Duna medrében haladva. Barabás Tamás túravezető az MTI-nek elmondta: többek között száz évnél idősebb kocsányos tölgyeket, csomoros fekete nyárakat, fűzfákat keresnek fel. A résztvevők megtippelik, majd megmérik és feljegyzik a fák törzskerületét.

A gyalogos túrák egyik legszebb útvonala a „bujkáló óriások” tavaszi felfedezése – jegyezte meg.

A Magyarországon ismert legnagyobb törzskörméretű fa, egy 12 méter kerületű csomoros fekete nyár szintén a Gemencben – Pörbölyhöz közel – áll, a szombati útvonal ezt a fát nem érinti. A gemenci óriásfák listájára a fűz- és nyárfák közül a legalább hat-, keményfák esetében az ötméteres törzskerületűek kerülnek fel.

Az erdőgazdaság csak 14 évesnél idősebb túrázóknak ajánlja a részvételt, és arra kéri őket, péntekig jelentkezzenek a Pörbölyi Ökoturisztikai Központban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.