György István: Túl vagyunk az egymilliomodik szúráson

Azon 18–59 év közöttiek oltását a hétvégére felfüggesztik, akik AstraZeneca-vakcinát kaptak volna, a többi oltás azonban a terv szerint halad.

Veres László István
2021. 03. 05. 12:53
null
György István Úgy vélte, a korábban meghozott óvintézkedések - mint például az időpontfoglalás, a plexifalak, a maszkviselés, a fertőtlenítő pontok - meghozták eredményüket. Forrás: YOUTUBE.COM / MAGYARORSZÁG KORMÁNYA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az e hétre tervezett oltási program ütemezetten, az oltási tervnek megfelelően halad. Tegnap 77 513 személyt oltottak be, ezzel 862 953-ra nőtt a beoltottak száma, közülük 279 727 személy már a második dózist is megkapta. Így tehát túl vagyunk az egymilliomodik szúráson, ezzel a harmadik helyen állunk Európában – közölte György István. Az országos oltási munkacsoport vezetője elmondta, hogy ezen és a jövő héten is négyszázezer védőoltást fognak beadni.

Beszámolt róla, hogy azon 18–59 év közöttiek SMS-értesítését felfüggesztik, akiket AstraZeneca-vakcinával oltottak volna, mert technikai és adategyeztetési probléma történt. – Ez azt jelenti, hogy egy későbbi időpontban, de rövidesen sor kerül azok beoltására, akik megkapták az értesítést – fogalmazott a területi közigazgatásért felelős államtitkár.

– Az óvodákban hétfőtől április 7-ig rendkívüli szünet lesz, az általános iskoláknak pedig digitális tanrendre kell átállni, majd a tavaszi szünet után, április 7-én folytatódik a tantermi oktatás – közölte a köznevelésért felelős államtitkár.

Maruzsa Zoltán jelezte, hogy az oktatás-nevelési intézményekben ez idő alatt nem lesz gyermekfelügyelet, mert a cél éppen az, hogy csökkentsék a kontaktusok számát.

A gyermekétkeztetést azonban – elvitelre – biztosítani fogják. A középiskolásoknál az egyéni és kiscsoportos érettségi felkészítések a védelmi intézkedések betartásával folytatódhatnak. Az államtitkár kitért rá, hogy a középfokú felvételi vizsgákat is megtartják, de javasolta a szóbeliket az online térben megvalósítani. A beteg diákoknak jelenleg március 19-ig szervezhető pótidőpont. A kollégiumi lakhatás továbbra sem engedélyezett, az intézményvezető viszont különös méltánylással engedélyezheti a bentlakást.

Maruzsa Zoltán arra kérte a pedagógusokat, hogy ők is minél többen regisztráljanak védőoltásra.

– A WHO adatai szerint is ismét erőteljesen emelkedik a fertőzöttek száma Európa- és világszerte. Magyarországon az előző napon 6369 új esetet regisztráltak – jelezte az országos tiszti főorvos. Müller Cecília hozzátette: azért vezették be az újabb korlátozó intézkedéseket, hogy csökkentsék az emberek egymás közti kontaktusszámát. A vírusmutánsok nagyobb számú és erőteljesebb fertőzést okoznak, és arról is van adat, hogy a brazil és a dél-afrikai vírustörzs ellenálló a vakcinákkal szemben.

– Az aktív fertőzöttek száma is meredeken emelkedik, jelenleg 105 371 fő. Ha őket nem izolálják megfelelően, akkor ők sok embert megfertőznek – hangsúlyozta a tiszti főorvos, hozzáfűzve: már nálunk is a brit mutáns a domináns.

Beszámolt róla, hogy a háziorvosok már 432 ezer személyt, köztük 432, száz év feletti polgárt oltottak be. – Egyre többen kérik a védőoltást, mára 42 százalékra nőtt a vakcinát igénylők száma, az elkövetkező napokban, hetekben párhuzamosan több csoport oltása is megtörténik – tudatta a szakember. Müller Cecília kitért rá, hogy mindenhol kötelező lesz a maszkviselés. Elmondta azt is, hogy soha nem látott mértékben nő a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma, jelenleg 6867-en vannak, és 677-en vannak lélegeztetőgépen. Elhunyt 143 koronavírusos beteg, a legfiatalabb 29, a legidősebb 95 esztendős volt.

– Nagy a terhelés az egészségügyi ellátórendszeren, ezért az a döntés született, hogy az eddig csak kórházakban használt favipiravir nevű gyógyszer immár a járóbeteg-ellátásban is alkalmazható lesz. Ez a készítmény a fertőzés korai szakaszától használva megelőzi a kórházba kerülést – emelte ki.

Az országos tiszti főorvos megemlítette, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ területén egy új, csúcstechnológiát alkalmazó BSL4-es laboratórium fog épülni, amely a legveszélyesebb, különleges kórokozók felismerését is lehetővé teszi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.