Hamis Covid-vakcinákat árulnak maffiózók a dark weben

Hamis Covid-vakcinákat kínálnak bitcoinért a maffiózók a dark weben – figyelmeztet a Kaspersky Lab nemzetközi biztonsági cég. A bűnözők a járvány alatti térnyerése miatt korábban már az Europol és az FBI is riasztást adott ki.

2021. 03. 09. 17:17
null
A dark weben hirdetett vakcinák
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kutatásokat végzett a maffia által kedvelt dark weben a Kaspersky Lab orosz alapítású, nemzetközi, számítógépes megoldásokat, védelmet kínáló cég néhány munkatársa Covid-vakcinákat keresve. Jelentésükben azt írják, hogy az illegális, dark webnek (sötét web) nevezett internetes piacokon szinte bármit megtalálni. „Prémium pornówebhelyfiókot keres? Akár 50 centért is találhat egyet. A teljes nevet, SSN, DOB és telefonszámokat tartalmazó azonosító csomag körülbelül 10 dollárba kerül.”

Megállapítják, hogy nem meglepő, hogy a járvány kezdete óta új piac nyílt meg: minden, a Covidhoz kapcsolódó dolog értékesítése. Ez magában foglalja a védőfelszerelést és természetesen az oltásokat.

 

A Kaspersky szakértői 15 illegális piacon három Covid-vakcina hirdetését találták meg: a Pfizer–BioNTechét, az AstraZenecáét és a Modernáét. Találtak néhány hirdetést azonosíthatatlan oltásokról is.

Hirdetés a Moderna-vakcina teljes adagjáról ötszáz dollárért, bitcoinban fizetve
Fotó: Kaspersky Lab

Az adagonkénti árak kétszázötven és ezerkétszáz dollár között, átlagosan ötszáz dollár körül mozognak. A további elemzés azt mutatta ki, hogy a Moderna és a Pfizer hatékonyságának közzététele után az árak jelentősen megnőttek, csakúgy, mint a hirdetések száma. Az eladók elsősorban Franciaországból, Németországból, az Egyesült Királyságból és az Egyesült Államokból érkeznek a dark webre, és olyan titkosított üzenetküldő alkalmazásokat használnak, mint például a Wickr és a Telegram. Az eladók túlnyomórészt bitcoin formájában kérik a fizetést, ritka kivételektől eltekintve más kriptovalutát. Ez megnehezíti a fizetések nyomon követését, és védi az eladók névtelenségét. Sok eladó már száz–ötszáz ilyen tranzakciót hajtott végre.

A Kaspersky Lab felhívja a figyelmet arra, hogy a világban működő egészségügyi intézmények, gyógyszertárak és kórházak gyakran maradék oltóanyagadagokkal fejezik be a napot . Elképzelhető, hogy valaki, aki ezekben a létesítményekben dolgozik, el tudja lopni az extra adagokat, és kapcsolatba léphet a sötét webes közvetítőkkel, hogy eladja azokat. Ugyanakkor egy kis üveg vakcina a dark weben, ismeretlen kereskedőtől, névtelen és azonosíthatatlan fórumon bármit tartalmazhat – az ártalmatlan sóoldattól kezdve valami igazán veszélyesig.

Ráadásul a dark netes vásárlás kockázatos üzlet, és az a tapasztalat, hogy a csalók szívesen profitálnak a válságból. Ez azt jelenti, hogy egyáltalán nem lehet valaki biztos abban, hogy fizetés után valóban kap bármit is, nem is beszélve egy valódi vakcinadózisról, amelynek a megfelelő tárolásáról is gondoskodni kell – figyelmeztetnek a Kaspersky Lab szakemberei.

A Magyar Nemzet február elején számolt be arról, hogy a maffia hamisítja a negatív Covid-teszteket. Erről az Europol adott ki figyelmeztetést az EU-s országok hatóságainak.

Maffiabiznisz a hamisítás

Az Europol korábbi figyelemfelhívó összefoglalójában már foglalkozott a maffia hamisításaival.

Közölték, hogy a Covid–19-vakcinákat is elkezdték hamisítani.

Megállapították, hogy a dokumentumok hamisítását és az azokkal való kereskedelmet haszonszerzés céljából folytatják. De ezek a bűncselekmények gyakran összekapcsolódnak mással is, például a terrorizmussal, a migránsok csempészésével vagy az emberkereskedelemmel.

A géppel olvasható útlevelek, az arcfelismerő szoftverek és az íriszszkennelés korában magas szintű technikai bázisra van szüksége a maffiának is a dokumentumok hamisításához. Ez a bűncselekménytípus különös vonzerővel bír azoknak bűnözőknek, akik profitálni akarnak a bűnözés más területein is. Ezeknek a hálózatoknak a felszámolása így számos más bűncselekmény végrehajtását is megakadályozhatja.

Visszatérve a dark webre, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is figyelmeztetett az illegális vagy hamisított vakcinákra és a Covid-csalókra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.