Hatósághoz fordultak Hadházy akciója miatt

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért indított aláírásgyűjtésének adatvédelmi hiányosságai miatt érkezett bejelentés Hadházy Ákos ellen a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz — értesült lapunk. A független országgyűlési képviselőre tehát hatósági vizsgálat várhat, amely azt hivatott tisztázni, vajon illetéktelen külföldi kezekbe kerültek-e miatta több százezer magyar állampolgár személyes adatai.

Magyar Nemzet
2019. 06. 22. 6:50
null
A volt LMP-s politikus az MSZP-vel és a Momentummal is együttműködött Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly bajba kerülhet Hadházy Ákos, az LMP volt társelnöke, független országgyűlési képviselő, aki ellen – a Magyar Nemzet értesülése szerint – egy magánszemély tett bejelentést a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH) az Európai Ügyészséghez való csatlakozás érdekében végzett aláírásgyűjtése miatt.

Információink szerint a bejelentő azt kifogásolja, hogy az aláírásgyűjtés online adatvédelmi tájékoztatója nem tartalmaz olyan fontos információkat, mint az adatkezelés jogalapja, az érintett joga az adatkezeléshez való hozzájárulásának visszavonására vagy az adatkezelés időtartamának pontos meghatározása. Mindez pedig nem felel meg az Európai Parlament és az Európai Tanács általános adatvédelmi rendelete (GDPR), valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény előírásainak.

Már korábban megírtuk, hogy Hadházy Ákos – aki állítja, hogy 680 ezer aláírást gyűjtött össze – külföldi vállalatok – az amerikai The Rocket Science Group LLC és a kanadai Sync.com Inc. – szolgáltatásait is igénybe vette az aláíróívek feldolgozásakor, ez pedig felveti annak gyanúját, hogy több százezer magyar állampolgár személyes adata kerülhet idegen kezekbe. Márpedig a GDPR szerint személyes adatokat csak abban az esetben lehet egy harmadik országban tárolni, ha az érintett állam megfelelő védelmi szintet biztosít. A Hadházy-féle online adatkezelési tájékoztatóban azonban nincs erre vonatkozó utalás, így nem tudható, hogy az amerikai és kanadai cégek biztosítják-e a szükséges garanciákat.

Az is komoly aggodalomra adhat okot, hogy egy másik – a devizahiteleket érintő – kezdeményezés adatkezelési tájékoztatója megegyezik az ­Európai Ügyészséghez való csatlakozásért folytatott aláírásgyűjtésével. Pedig két teljesen külön projektről van szó, különböző tartalommal és céllal. A független képviselő tehát aggódhat, mivel a bejelentett szabálytalanságok miatt a NAIH minden bizonnyal adatvédelmi hatósági eljárásban fogja majd kivizsgálni a gyanús ügyet az esetleges törvénytelenségek felderítéséért.

A volt LMP-s politikus az MSZP-vel és a Momentummal is együttműködött
Fotó: Havran Zoltán

Mint ismert, Hadházy Ákos aláírásgyűjtésébe az MSZP és a Momentum Mozgalom is beszállt. A politikus korábban azt írta Facebook-oldalán, hogy a pártok összesen százharmincezer aláírást gyűjtöttek. Nem kizárt, hogy ezeket vagy egy részüket adatbázisépítésre is felhasználták, hiszen a szocialisták íveinek adatkezelési tájékoztatójában az állt:

„Hozzájárulok ahhoz, hogy az aláírásgyűjtő íven megadott személyes adataimat […] a Magyar Szocia­lista Párt kezelje. Telefonon vagy levélben, lakcímem, elektronikus levélcímem vagy telefonszámom felhasználásával információcsere céljából kapcsolatot tartson mindaddig, amíg e hozzájárulásomat vissza nem vonom.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.