Heisler András leszámolt a főrabbival

Róna Tamást, a Mazsihisz Rabbitestületének elnökét szerdán azonnali hatállyal elbocsátották munkaviszonyából 23 évnyi szolgálat után. Ennek nem hivatalos oka, hogy Róna éveken keresztül szóvá tette, hogy a Mazsihisz világi vezetése nem szolgálja megfelelően a hazai neológ zsidóság érdekeit, majd amikor kritikája süket fülekre talált, a nyilvánossághoz fordult. A jelek szerint azonban a Mazsihisz talált egy hivatalos indokot is: az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetemen húsz év után éppen most megvizsgálták Róna Tamás rabbinikus dolgozatát, amelyben plágiumot találtak – állításuk szerint. Róna tagadja a vádakat és ígéri, bebizonyítja igazát.

Magyar Nemzet
2020. 09. 09. 18:54
null
20200826 budapest rona tamas rabbi havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mazsihisz főrabbijának, Róna Tamásnak az elbocsátásáról a Smúzoló nevű, bennfentesnek tűnő Facebook-oldal számolt be először szerda délután. – Hát megtetted, Heisler! Megcsináltad, amit nemhogy egy zsidó nem csinálhat meg egy másik zsidóval, de egyetlen ember sem tehet meg egy másik emberrel. Kirúgtál egy köztiszteletben álló rabbit – olvasható a személyeskedő bejegyzésben.

Tegnap pedig egy közlemény látott napvilágot a Mazsihisz hivatalos oldalán, ahol ugyan a főrabbi eltávolításáról nem esett szó, de az ügyről vélhetően igen. Azért csak vélhetően, mert a szöveg az éles kezdet után roppant diplomatikusan van megfogalmazva, kevés konkrétummal. A közlemény elején azonban még világos a közlemény célja: – A Mazsihisz vezetősége elítél minden olyan törekvést, amely a valós párbeszéd és értékteremtő munka helyett a közösségi médiában és a hazai sajtóban jelentet meg alaptalan, rágalmazó, uszító, esetenként alpári stílusú tartalmakat – írták, vélhetően többek között az általunk emlegetett Facebook-oldalra célozva.

A Magyar Nemzet utolérte a főrabbit, aki az eseményről hosszan nyilatkozott lapunknak. Alább Róna Tamás szavait olvashatják.

Ezen a héten a hétfői napon a Mazsihisz világi vezetése hozott egy olyan döntést, amely példa nélküli és ellentmond a zsidó vallás legalapvetőbb törvényeinek. Az első számú rabbijával, a Mazsihisz Rabbitestületének az elnökével, azaz velem azonnali hatállyal munkaszerződést bontanak. Emellett csak úgy mellékesen megemlítette a Mazsihisz elnöke, hogy az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetemen a közel húsz évvel ezelőtti rabbinikus dolgozatomat az egyetem három oktatója – akik közül egyik sem rabbi és semmilyen rabbinikus vallási gyakorlattal nem rendelkezik – értékelte és plágiumnak találták. Ez a döntés is része az egész koncepciós ügynek, természetesen ezzel kapcsolatban is ki fog derülni az igazság.

Róna Tamást a Mazsihisz világi vezetése elbocsátotta szerda délelőtt. Fotó: Havran Zoltán

Hétfőn este így döntött a vezetés. Kedden este a magyar neológ rabbikar minden egyes tagja kiállt mellettem – amely példaértékű – és kérte az ügyvezető igazgatót és a Mazsihisz elnökét, hogy vonják vissza ezt a döntésüket, mert a közösségük alapvető szemléletével mennek szembe. Ezt követően hamarosan jött a hír, hogy a Mazsihisz vezetője, az ügyvezető igazgató és a Mazsihisz alelnöke egy megbeszélésre vár bennünket csütörtökön, hogy egyfajta tűzszüneti megállapodást kössünk és vissza tudjuk terelni ezt az egész abszurd helyzetet egy méltó térbe. Úgy tűnik, ma délelőtt az ügyvezető igazgató és a világi vezetés revideálta a véleményét. Méltatlan, a vallási törvényeikkel szembefordulva hozott döntést, amely talán egy 60-70 évvel ezelőtti, a Balkán felé forduló történelmi színezetet hordoz.

A történet lényege, hogy ma délelőtt az ügyvezető igazgató fölhívott és közölte: azonnali hatállyal felmondanak nekem és átvehetem a papírjaimat.

Mivel most elul hónapja van, azaz szlicheszt mondunk, kérjük a Világ Alkotóját, hogy bocsássa meg a bűneinket és imádkozunk azért, hogy a saját hibáink, vétkeink, a közösségünk, a kisebb családunk és a nagyobb családunk érdemeit a jó Teremtő az élet könyvébe vezesse majd be. Ez a zsinagógai esztendőben egy sorsfordító pillanat. Ezért az ügyvezető igazgatónak elmondtam, hogy a rabbinak az a feladata, hogy a közösséget szolgálja. Így nem fogok tudni elmenni, hogy átvegyem tőle személyesen a papírjaimat, ezért arra kértem, küldje el nekem postával.

Nagyon fontos számomra a kollégáim bizalma. És bár már nem vagyok a Mazsihisz alkalmazásában, de mindezek ellenére az egyház legmagasabb szintű vallási testülete, a rabbikar teljes mértékben kiáll mellettem és ebben a helyzetben is a Rabbitestület elnökeként látom el a szolgálataimat, miközben nem vagyok már a szervezeten belül, vagy egy pár nap múlva már nem leszek. Nagyon hálás vagyok a kollégáimnak azért a ragaszkodásért, ahogy kötődnek hozzám. Ameddig erőm engedi, ígérem, hogy az ő bizalmukért helyt fogok próbálni állni és meg fogom próbálni a továbbiakban is, ugyanilyen töretlen lelkesedéssel ellátni az első számú vallási feladatkört a Rabbitestületen belül – nyilatkozta lapunknak Róna Tamás.

A főrabbi korábban arról beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy Heisler András, a Mazsihisz világi vezetője méltatlanná vált pozíciójára. – Ha úgy tartja kedve, nemcsak az ellehetetlenítéssel kell szembenéznünk, de a jogviszonyunkat is megszüntethetik. Ezért fordultam segítségért a nyilvánossághoz. Az elnök úrnak minden lehetősége megvan ahhoz, hogy – akár a szabályokat felrúgva – engem is eltávolítson rabbinikus feladataimtól – mondta korábban lapunknak Róna, akit szerdán el is távolítottak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.