Horváth Ildikó: Megelőzésre nyert el támogatást hatvannégy praxisközösség

A pályázat a nagyszülők, a szülők és a gyerekek generációjának is kínál olyan megelőzési formákat, amelyek segítségével hosszabban és egészségesebben tudnak majd élni.

Forrás: MTI2019. 12. 03. 11:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Prevenciós tevékenységekre nyert el támogatást hatvannégy praxisközösség a Három generációval az egészségért pályázat második fordulójában – mondta Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: a pályázat a nagyszülők, a szülők és a gyerekek generációjának is kínál olyan megelőzési formákat, amelyek segítségével hosszabban és egészségesebben tudnak majd élni.

Elmondta: ezek a tevékenységek Magyarország két nagy vezető halálokának, a szív- és érrendszeri betegségeknek és a daganatos megbetegedéseknek a megelőzését célozzák. A pályázatok révén olyan új mérési technikák is alkalmazhatóvá válnak, amelyekkel az orvosok – még a tünetek megjelenése előtt – felfedezhetik a magas vérnyomás betegséget, valamint a pitvarfibrillációt, a leggyakoribb szívritmuszavart. Ha pedig ezeket időben kezelik, akkor nem alakul ki stroke, azaz szélütés – jelezte.

Hangsúlyozta: a háziorvosoknak és a védőnőknek meghatározó szerepük van a népegészségügyi programokban.

Horváth Ildikó kitért arra is, hogy az Európai Bizottság legutóbbi Magyarországról szóló jelentése szerint nőtt a születéskor várható élettartam, ami azt is mutatja, hogy változik az emberek életmódja.

A praxisközösségekben több háziorvos dolgozik együtt közös szakmai és népegészségügyi háttértámogatással.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.