Írdalá.hu: még sikerre vihetik a nemzeti kisebbségek ügyét

Júliusban folytatná az aláírásgyűjtést a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampánycsapata, és további négy országban is begyűjtené a szükséges mennyiségű támogatást, ahhoz, hogy a kezdeményezés érvényes és eredményes legyen. Most elemzik az eddigi eredményeket, és tervezik a kampányt.

2020. 05. 08. 16:14
null
Hosszú Katinka Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére, hogy a csütörtök éjféli határidő előtt néhány nappal még több százezer aláírás hiányzott az egymilliós határ eléréséhez, végül nem csak a 210 ezer papíralapon meglévővel együtt, hanem anélkül is meglett az egymilliomodik támogató a Székely Nemzeti Tanács petíciójánál. Ehhez az kellett, hogy az utolsó nap körülbelül négyszer annyian támogassák az online térben a kezdeményezést, mint amennyien az első tíz hónapban, tavaly május 7. után tették. Az online számláló így 1 millió 9 ezer előtt állt meg csütörtök éjfélkor. Ez azonban csak részsiker, mert a petíció akkor lett volna érvényes és eredményes, ha Magyarországon, Románián és Szlovákián kívül négy további országban is teljesítik a jogszabályban előírt limitet.

Pesty László, a Székely Nemzeti Tanács petíciójának kampányfőnöke lapunknak azt mondta, hogy bár csütörtök éjféli határidőig nem sikerült minden célt elérni, abban bíznak, hogy Brüsszel a koronavírus-járvány miatt helyt ad halasztási kérelmüknek, és júliusban folytathatják a gyűjtést. Ezzel kapcsolatban szerdán az Európai Bizottság a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta: nagyon is tisztában vannak az aláírásgyűjtés nehézségeivel, és dolgoznak azon, hogy amilyen gyorsan csak lehet, megoldást találjanak valamennyi, folyamatban lévő európai polgári kezdeményezésre. A tét pedig óriási, hiszen ha a tavaly május 7-én indult petíció sikeres lesz, akkor lehetőség nyílhat arra, hogy a tagállamok őshonos nemzeti kisebbségei által lakott régiók alanyi jogon pályázhassanak európai uniós támogatásokra.

lett a nemzetközi kampányfilm arca
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Pesty László a Magyar Nemzetnek azt mondta: ha júliusban folytathatják a gyűjtést, akkor alapos elemzés után, több szempontot figyelembe véve választják ki azt az 5-6 országot, amelyet célba vesznek. Megvizsgálják, mely országokban tudják a székelyek üzenetét úgy kommunikálni, hogy az állampolgárok alá is írják a petíciót. Előnyt élveznek majd azok az országok, ahol szimpátiát tudnak ébreszteni a székely üggyel kapcsolatban, a hagyományos barátság miatt ilyen lehet Lengyelország. Áttekintik azt is, melyek azok az országok, ahol a közéleti, politikai, civil és médiaviszonyok olyanok, hogy oda Budapestről be lehet hatolni. Fontos lehet a lélekszám és az eddig elért eredmények is, a Minority Safepack kezdeményezésnél szerzett tapasztalatokat is fel kívánják használni.

A kampányfőnök emlékeztetett arra: már majdnem elkészült a kezdeményezés nemzetközi kampánya. Az ehhez kapcsolódó kampányfilm arca a világszerte ismert és elismert Hosszú Katinka olimpiai bajnok úszónő lett.

Pesty László kérdésre kifejtette, nem tudja, hogy ha az aláírásgyűjtés újraindulhat, akkor meddig tarthat, elképzelhető féléves és néhány hónapos pótidőszak is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.