Ismét itt az érettségi szezon

Alig kezdődött el a tanév, máris itt vannak az első nagy megméretések: a pénteken induló őszi érettségi szezonban több mint tízezer diák fog vizsgázni, a középiskola-választás kapujában álló nyolcadikosok pedig már készülhetnek a felvételire. A döntést pályaválasztási börzék, nyílt napok és szülői fórumok sora könnyíti meg a következő hetekben, és sok iskolában lehet még csatlakozni a felvételi előkészítőkhöz is.

Csókás Adrienn
2019. 10. 09. 6:53
null
Az Oktatási Hivatal adatai szerint a tavalyinál több diák méreti meg magát Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október van, de diákok ezrei máris izgulhatnak a közelgő vizsgaidőszak miatt. Pénteken megkezdődik az őszi érettségi szezon és nyakunkon a középiskolai felvételi is. Az Oktatási Hivatal (OH) adatai szerint a tavalyinál többen méretik meg magukat: országszerte 115 helyszínen 10 527-en érettségiznek, miközben tavaly ilyenkor összesen 8215 vizsgát tettek a diákok. Elsőként most is a nemzetiségi nyelv és irodalom írásbelik zajlanak le, amit a magyar-, a földrajz- és a matematikavizsgák követnek. Az írásbelik után az emelt szintű szóbelik várhatók, majd november végén a középszintű szóbelikkel zárul a szezon. A diákok előreláthatóan több mint 12 100 vizsgát tesznek: mintegy 6950-et emelt, 5150-et pedig középszinten

– tudatta lapunkkal az OH.

A vizsgák 48 százaléka, azaz csaknem fele szintemelő típusú lesz, vagyis a korábban középszinten letett vizsgával próbálkoznak meg emelt szinten is a diákok. A vizsgatípus népszerűségének egyik oka az lehet, hogy a felsőoktatásba készülők 2020-tól már nem kerülhetnek be középfokú nyelvvizsga nélkül egyetemre és főiskolára, az emelt szintű nyelvi érettségi viszont egyenértékű a nyelvvizsgával, tehát kiváltja. Bár van még idő eldönteni, hogy ki hova jelentkezik, az egyetemek már megkezdték a toborzást: az ELTE pénteken tart nyílt napot a Trefort-kerti campuson. Lapunkkal azt közölték: a fiatalok interaktív előadásokon, mintaórákon keresztül kapnak ízelítőt a karok képzéseiből, a nemzetközi programokból, emellett betekinthetnek a hallgatói és sportéletbe is.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint a tavalyinál több diák méreti meg magát
Fotó: Teknős Miklós

Fontos időszak közeledik ugyanakkor az általános iskolák végzősei számára is, akiknek hamarosan középiskolát kell választaniuk. A középfokú iskolák és kollégiumok október 20-ig fogják közzétenni a felvételi tájékoztatójukat, de a legtöbb helyen már elindultak az előkészítő tanfolyamok, és sorra követik egymást az iskolai nyílt napok, pályaorientációs börzék is. A központi írásbeli vizsgákat 2020. január 18-án írják majd a gyerekek magyarból és matekból, emellett sok népszerű iskola szóbeli felvételit is hirdet, amelyek majd február végén lesznek esedékesek. A „versenyistállók” helyeiért minden évben kiélezett harc folyik. Mint azt az érintett igazgatóktól megtudtuk, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium hat- és nyolcosztályos képzésein tavaly nyolcszoros volt a túljelentkezés, a szintén nagyágyúnak számító Toldy Ferenc Gimnáziumba pedig tízszer annyian akartak bekerülni, mint ahány diákot fel tudtak venni.

Aki biztosra akar menni, annak érdemes az Oktatási Hivatal honlapját böngésznie, ahonnan a korábbi évek írásbeli vizsgafeladatai javítási, értékelési útmutatókkal együtt letölthetők. Ezenkívül óriási előnyt jelent, ha valaki felvételi-előkészítőre is jár, ezekért a tanfolyamokért azonban a legtöbb iskola 15-25 ezer forintot is elkér (még online kurzusokért is). Vannak azért ingyenesek is, vidéken például Szegeden és Pécsen, a fővárosban pedig többek közt a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum egyik iskolájában találtunk ingyenes felkészítést.

Azok a diákok, akik még nem tudják biztosan, merre tovább, pályaorien­tációs börzéken is tájékozódhatnak, ilyen rendezvényekből kész dömping lesz a következő napokban, hetekben. A fővárosi Hungexpón például ma is épp pályaválasztási kiállítás zajlik, több mint száz szakma interaktív bemutatásával, holnap pedig az egészségügy iránt érdeklődő fiatalokat várják börzére a fővárosi Gólyavár rendezvényházban. Hétfőn kezdődik a szakképzési hét, amelynek számos rendezvénye ugyancsak ezreknek nyújthat támpontot, a legutóbbi beiskolázási statisztikák szerint ugyanis egyre nagyobb az érdeklődés a szakképzés iránt. Tavaly már 8,5 százalékkal több diák kezdte meg tanulmányait szakgimnáziumban, mint hagyományos gimnáziumban. A legtöbb nyolcadikos (több mint 31 ezer fiatal) az érettségi mellett szakmai képesítést is adó iskolatípust választotta, amire az elmúlt tíz évben először volt példa.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.