ITM-államtitkár: Nemzeti értékeink megbecsülése a kulturális intézmények fejlesztése

A kulturális intézményrendszer fejlesztése a nemzeti értékeink megbecsüléséről szól, de egyben társadalmi és gazdasági haszonnal is jár – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára szombaton Keszthelyen.

Forrás: MTI2019. 06. 22. 12:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schanda Tamás a Balatoni Múzeum előtt tartott sajtótájékoztatóján az esti programokra emlékeztetve arra hívta fel a figyelmet, hogy a múzeumok éjszakája „egy szellemet üdítő alkalom”. Hozzátette: Közép-Európa legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvényére a legfiatalabbaktól a legidősebbekig mindenkinek érdemes ellátogatnia.

A kormányzat kiemelt figyelmet fordít a hazai muzeális intézmények megújítására, fejlesztésére, 2010 óta hangsúlyosan jelenik meg a kulturális és muzeális értékek védelme, valamint az ezekhez kapcsolódó infrastruktúra folyamatos megújítása – jelezte az államtitkár.

Példaként emelte ki, hogy a Liget Budapest, a Modern városok program, a Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram keretében országszerte múzeumok és muzeális gyűjteményeknek otthont adó épületek újulnak meg.

A múzeumok sikeréhez a hazai és európai uniós forrásokból megvalósuló fejlesztések jelentősen hozzájárulnak. Közös kincseinket elsősorban a gyermekek, fiatalok számára szeretnénk megmutatni, ezért fordítunk kiemelt figyelmet a tanórán kívüli ismeretátadásra, a múzeum- és élménypedagógiai fejlesztésekre – mondta Schanda Tamás.

Kitért rá, hogy a Széchenyi 2020 programban több mint 60 muzeális intézmény kapott közel 3 milliárd forint értékű támogatást többek között múzeumpedagógiai programokra, az egész életen át tartó tanulás támogatására, valamint a tanulást támogató infrastrukturális fejlesztésekre.

Elmondta, az országos múzeumi és könyvtári központi fejlesztés révén ennél is több múzeum látta a fejlesztések hasznát. Többek között elkészült a muzeális intézmények számára modellként szolgáló 19 mintaprojekt, a KultúrBónusz kísérleti program pedig 35 muzeális és 40 oktatási intézmény bevonásával az észak-magyarországi és észak-alföldi régiókból közel 6 ezer, többségében hátrányos helyzetű diák múzeumi hozzáférését teszi lehetővé – emelte ki az államtitkár.

Szólt arról is, hogy a 2014-2020-as fejlesztési időszakban infrastrukturális és turisztikai fejlesztéseket is megvalósítanak a múzeumok, tájházak, galériák, kiállítóközpontok, emlékházak, látogatóközpontok és egyéb muzeális intézmények. A kastély- és várprogram turisztikai fejlesztései például közel 42 milliárd forint támogatást kapnak a jelenlegi programozási ciklusban, ami 33 vár és kastély turisztikai vonzerejének növelését segíti, többek között a keszthelyi Festetics-kastélyét is.

A Széchenyi 2020 programban a sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló Balatoni Múzeum két projektben mintegy 85 millió forint támogatást nyert, egy további projektben több más intézménnyel együtt vesz részt. A fejlesztések jóvoltából a keszthelyi múzeumban közösségi-, tanuló- és kutatóterek jönnek létre, továbbá néprajzi látványtárat alakítanak ki a jelenleg is zajló beruházás keretében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.