Karácsonyék kiforgatják Müller Cecília szavait

Újabb baloldali blöfftől hangos az internet; a témát Karácsony Gergely főpolgármester szolgáltatta, aki úgy értelmezte a Müller Cecília országos tiszti főorvostól kapott levelet, hogy minden negyedik beteg, azaz 1062 személy kórházban kapta el a koronavírus-betegséget. Ám ez nem fedi a valóságot, a koronavírus hosszú lappangási ideje miatt ugyanis szinte lehetetlen kideríteni, hogy ki az, aki az egészségügyi intézményben kapta el a vírust, és ki az, aki már magában hordozta azt.

2020. 07. 17. 18:24
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldal félremagyaráz

– Karácsony Gergely és az ellenzék tudatosan félremagyarázza a tiszti főorvos által jóhiszeműen közölt adatokat – jelezte lapunknak az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) annak kapcsán, hogy a balliberális média tegnap óta azt harsogja, „minden negyedik magyar beteg kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust”. A hírt az Index.hu hozta le elsőként, miután a Főpolgármesteri Hivatal elküldte Müller Cecília országos tiszti főorvos válaszlevelét a portálnak. – A járvány kezdete óta az egészségügyi intézményekben nozokomiális járványhoz köthetően 1062 személynél igazoltak PCR-vizsgálattal Covid–19 fertőzést, közülük 260 fő ápolt hunyt el – idézte az online portál a tiszti főorvos válaszát. Az Index.hu ebből a már idézett következtetést vonta le, Karácsony szerint pedig minden második elhunyt kórházi fertőzésként kapta el a koronavírust Magyarországon.

Fókuszban a lappangási idő

Az Emmi lapunk kérdésére tisztázta: „Szó sincs arról, hogy minden negyedik beteg kórházban fertőződött volna meg koronavírussal, ugyanis nemzetközi előírás szerint minden fertőzést, amelynek tünetei 48 órával a kórházba történt felvétel után jelentkeznek, azt mind kórházi fertőzésnek kell tekinteni”. Kiemelték: a koronavírus esetében azonban a lappangási idő egytől 14 napig terjed. – Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy intézményben ápolt betegnél ezen időn belül jelentkeznek a fertőzésre jellemző tünetek, akkor nem lehet megmondani, hogy az adott intézményben fertőződött meg, vagy már a lappangási időben került felvételre – tisztázta a kérdést az Emmi. A tárca szerint a kórházak több száz, az idősotthonokból beszállított fertőzöttet ápoltak, ez így volt a Pesti úti idősotthon több száz lakója esetében is. Kiemelték: sajnálattal látják, hogy a járványt továbbra is politikai csatározásra használja az ellenzék.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szintén úgy látja: a híradások félremagyarázzák Müller Cecília szavait. Megerősítették: a koronavírus lappangási ideje egytől 14 napig terjed, „ezért valótlan és félrevezető azt állítani, hogy minden negyedik koronavírusos beteg kórházban fertőződött meg, illetve 260, többségében idős, krónikus betegségtől szenvedő ember ezért halt meg”.

Elterelő hadművelet

A kérdésre valószínűleg azért ugrottak rá Karácsonyék, hogy valamiféle ellenérvet szolgáltassanak a Pesti úti Idősek Otthonában elszabadult koronavírus-járványra. A fővárosi fenntartású intézményben ugyanis szörnyű pusztítást végzett a vírus, 55-en meghaltak a járvány következtében, 312 lakónál és 26 dolgozónál igazolták a fertőzést. A Covid–19 elterjedéséhez hozzájárulhatott, hogy azoknál a Pesti úton ápolt embereknél, akik később kórházba kerültek, számos esetben kiszáradást diagnosztizáltak az orvosok, néhány lakónál pedig rühességet állapítottak meg, vagyis a koronavírus legyengült immunrendszerű lakókra szabadult rá. A kritikák miatt a főpolgármester ellentámadásba lendült: azt állította, hogy a Pesti úti gondozottak az állami fenntartású kórházból hurcolták be a fertőzést az idősotthonba. Ezt az állítást azóta sem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani, a betegség hosszú lappangási ideje – mint az a minisztérium és az NNK válaszából is kiderül – alaposan megnehezíti a kontaktkutatást, vagyis, hogy a fertőzött személy kitől kaphatta el és kinek adhatta tovább a betegséget.

Karácsony Gergely vádjaira korábban úgy reagált egy lapunknak adott interjúban György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, hogy „a méltatlan és parttalan vita kiprovokálásával a főpolgármester úr a saját felelősségéről próbálja elterelni a figyelmet”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.