Karácsonyék nem képesek saját büdzséből gazdálkodni

Továbbra is az államtól vár pénzt a baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés. Az ülés előtti sajtótájékoztatón Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője arról beszélt, hogy az éves BKK-bérletek érvényességének meghosszabbításához, a Lánchíd felújításához, de az útfelújításokhoz is a kormánytól kérnének forrásokat. A főváros létrehoz egy bizottságot, amely az elmúlt két évtized korrupciós ügyeit vizsgálná, köztük a 4-es metró projektjét.

2020. 06. 24. 14:55
null
A zuglói polgármester a szocialista Horváth Csaba (balra) és a DK-s Niedermüller Péter társaságában Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nyilván hibázott az MSZP – jelentette ki Horváth Csaba, Zugló szocialista fővárosi frakcióvezetője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtti sajtótájékoztatón a Korózs Lajos-féle álmentős videó felelősét firtató kérdésre. Mint megírtuk, a felvételen a magát minden alap nélkül mentőtisztnek kiadó Németh Athina hamisan állította, hogy a koronavírus miatt elrendelt kórházi ágyak előkészítése miatt tíz általa ápolt súlyos beteg közül kilencen meghaltak. Horváth szerint az egyik hazaküldött beteg valóban meghalt.

A zuglói polgármester azt is hangoztatta, hogy Orbán Viktor bosszúhadjáratot folytat Budapest ellen, és kártékonynak nevezte a miniszterelnök fővárost érintő intézkedéseit. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kabinet 160 milliárd forintnyi szolidaritási adót vet ki országos szinten. Szerinte a Lánchíd „fapados” felújításához is legalább tízmilliárd forintra van még szüksége a fővárosnak a 44 milliárd forintos összköltségű munkálatokhoz. A kormány 6+1 milliárd forinttal járulna hozzá a felújításhoz, ám evvel a szocialista polgármester szerint a kabinet csak az áfát fizetné ki. Úgy fogalmazott, hogy a kormány veszni, a „Dunába rohadni” hagyja a Lánchidat, amely egyébként a főváros fenntartásában áll.

A frakcióvezető arra is kitért, hogy támogatnák a kormánypárti képviselők úthálózat-fejlesztési javaslatát, amennyiben a kerületek visszakapják a jövedéki adót, hogy azt célhoz kötötten tudják útfelújításokra fordítani. Mint korábban megírtuk: a Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere által jegyzett előterjesztés a Karácsony által önhatalmúlag törölt útfelújítások megvalósítását javasolja.

Horváth közölte: támogatnák azt a fideszes módosító indítványt is, hogy a járványra tekintettel három hónappal meghosszabbítsák az éves BKK-bérletek érvényességét. Szerinte ugyanakkor a kieső harmincmilliárd forintos árbevételt a kormánynak kell pótolnia. A parkolási díjakat érintő előterjesztéssel összefüggésben úgy vélekedett, hogy eddig nem volt jelentős különbség a külső kerületek és a belváros parkolási díjaiban, aminek eredményeképpen az utóbbi parkolóhelyei túlzsúfolttá váltak. Ezért azt támogatják, hogy a legzsúfoltabb belvárosi területeken 700-800 forint legyen az óradíj.

Kerpel-Fronius Gábor momentumos főpolgármester-helyettes a sajtótájékoztatón arról beszélt: a Fővárosi Közgyűlés vizsgálóbizottságot alakít az elmúlt évek korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálására. A testületet párttársa, a Budapest egészségügyi tanácsnoka posztot is betöltő Havasi Gábor fogja vezetni. Egyebek mellett a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb korrupciós ügyét, a 4-es metró beruházását és a parkolási rendszer elmúlt 15 éves működését vizsgálják majd. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: a parkolási szoftverért egyes önkormányzatok tízmilliókat fizetnek, mások ennek csak töredékét. Mint ismert: Zugló is százmillió forint feletti összeget fizet ki erre a célra évente. A bizottság górcső alá veszi az állatkerti Biodóm létesítését is – amelynek költségét 2017-ben még 43 milliárd forintra becsülték, ám ez a szám jelenleg 63 milliárd –, de megvizsgálják a Rác fürdő ügyét, valamint az elektronikus jegyrendszer projektjét, ahogyan a Bálna eladását is. Kerpel-Fronius elmondta: támogatják Láng Zsolt (Fidesz) módosító javaslatát, hogy 2010 előtti ügyeket is vizsgáljanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.