Kásler Miklós elmondta, mit lehet tudni az oltások biztosította védettségről

A magyar kormány jól döntött, hogy elkezdte a Sinopharm-vakcina alkalmazását, ezt erősítette meg múlt héten a WHO is, de nem is tehetett mást – jelentette ki Kásler Mikós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben videósorozat legújabb részében, ahol a kínai vakcina engedélyezése mellett szóba került az oltóanyagok hatékonysága, a gyerekek oltása, a székely petíció és a magyar középiskolások egy oxfordi vitaversenyen nyújtott kiváló szereplése – írja cikkében az Origó.hu.

Forrás: origo.hu2021. 05. 15. 14:00
null
Békéscsaba, 2021. április 26. Sinopharm koronavírus elleni oltóanyag a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházának egyik oltópontján Békéscsabán 2021. április 26-án. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter elmondta, hogy az elmúlt év végén magyar szakemberek utaztak a gyártás színhelyére, Kínába és Oroszországba, hogy a helyszínen ellenőrizzék a gyártási folyamatokat, ezt követően – átnézve a dokumentációt – mindent rendben találtak.

A tárcavezető hozzátette, ezután még nyolc vizsgálatot végeztek el a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei, és miután azokat is rendben találták, nem volt vitás, hogy a Sinopharm vakcinája megfelelő. A baloldal a keleti vakcinák elleni politikájáról azt nyilatkozta:

a baloldal nem a szerencsés utat választja, ha a WHO-val vitatkozik, mert ezt a vitát soha nem fogja megnyerni.

Időközben azonban a baloldal honfitársaink életét veszélyezteti. Arra a kérdésre, hogy kell-e következő oltás, a miniszter úgy válaszolt: jelen pillanatban senki nem tudja megmondani, mert a vakcinák kifejlesztése óta nem telt el annyi idő.

Hangsúlyozta, hogy az összes forgalomban lévő vakcina esetén elindítottak egy klinikai vizsgálatot, amely a vakcinák utáni teljes immunitást vizsgálja, ami azt jelenti, hogy folyamatosan egyre többet és többet tudunk a hatásukról. Már május végén lesznek kezdeti eredmények, júniusban pedig még több várható. Mivel a vizsgálati idő egy év, így az első év végén meg tudjuk mondani, hogy meddig adnak védettséget.

A Sinopharm koronavírus elleni oltóanyaga
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Az összes vakcina esetében vizsgálják a fiatalok olthatóságát is. – Van olyan vakcina, ami egészen féléves korig próbál eredményt elérni – fejtette ki a miniszter. – Ha megvannak a megfelelő minőségi szakmai paraméterek, Magyarország is elkezdheti ezeknek a korosztályoknak az oltását – emelte ki.

Az Emmi minisztere kitért a székely petícióra is: Európa számos országában vannak nemzetiségek, kisebbségek, akik több száz vagy több ezer éve a megadott területen élnek folyamatosan. Az ő érdekeiknek a védelme megerősíteni annak a lehetőségét, hogy Európa tarka maradjon, és minden érték, a nemzetiségek kultúrája tovább éljen.

A tárcavezető az interjú végén beszámolt arról, hogy miniszteri oklevelet adott át az oxfordi vitaversenyt megnyerő, két magyar gimnazista lánynak, akiknek a felkészültségét az átadást követően ő maga is megtapasztalhatta egy spontán vita keretében.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: MTI/Rosta Tibor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.