Két kárpátaljai magyar iskolának szervez gyűjtést a Fidelitas

Illés Boglárka felszólította Cseh Katalint és a Momentumot, kérjenek bocsánatot a Kárpátalján élő magyar emberektől, és tartózkodjanak a magyarságot sértő kijelentésektől.

Forrás: MTI2020. 02. 14. 17:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két kárpátaljai település, Tiszasalamon és Mezőgecse magyar iskoláinak támogatására szervez adománygyűjtést a Fidelitas – jelentette be a szervezet elnöke pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Illés Boglárka kiemelte: a Fidelitas megalakulása óta – 24 éve – kiemelt figyelmet fordít a határon túli magyarokra. „Abban hiszünk, hogy minden magyar felelős minden magyarért, éljen bárhol a világon” – mondta.

Hangsúlyozta: adománygyűjtésük kedvezményezettjeit a helyi közösséggel egyeztetve választották ki, és hamarosan személyesen is egyeztetnek az iskolák vezetőivel. Hozzátette: elsődlegesen pénzügyi adományokat várnak, melyből tankönyveket, oktatási segédanyagokat, taneszközöket tudnak vásárolni a határon túli magyar iskolák diákjainak.

Mohácsy István, a Fidelitas nemzetpolitikai kabinetvezetője hozzátette: 2015 óta minden évben megszervezik adománygyűjtő akciójukat a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ifjúsági szervezetével közösen. Emlékeztetett: gyűjtöttek már kárpátaljai magyar iskola, nehéz sorsú árva gyermekek és egy születésétől kezdve mozgássérült, gondozása szoruló fiatal javára is.

Az idei jótékonysági akció részletei a www.karpataljaert.hu oldalon megtalálhatók – közölte.

A sajtótájékoztatón Illés Boglárka elfogadhatatlannak nevezte, hogy Cseh Katalin, a Momentum politikusa egy tévéinterjúban azért bírálta a magyar kormányt, mert Magyarország blokkolja Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz addig, amíg az ukrán kormány nem biztosítja a kárpátaljai magyarság alapvető jogait. Ezért felszólította Cseh Katalint és a Momentumot, kérjenek bocsánatot a Kárpátalján élő magyar emberektől, és tartózkodjanak a magyarságot sértő kijelentésektől.

Hangsúlyozta: a Fidelitas kiáll a kárpátaljai magyarok mellett, akik számára az „Ukrajnában egymást váltó hatalmak” a legalapvetőbb európai értékekkel ellentétes módon olyan törvényeket hoztak, amelyek korlátozzák a Kárpátalján élő magyar kisebbséghez tartozók egyéni és közösségi szabadságjogait. Illés Boglárka szerint sorskérdésről van szó, arról, hogy a kárpátaljai magyarságot intézményesen az asszimiláció útjára akarják terelni, a magyar kormány viszont egy határozott és kemény eszközt vetett be ez ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.