Kicsit több volt, mint ami jólesett! – mondta Kaiser

Kaiser Ede bűntársa már tavaly szabadult 17 év fegyház letöltése után.

2020. 06. 01. 10:41
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelek szerint törvénytisztelővé vált az elmúlt 18 év alatt Kaiser Ede, akit korábban tévesen tényleges életfogytiglani fegyházra ítéltek a móri mészárlás miatt. Ma reggel farmerban, pólóban és arcmaszkban lépett ki a Kozma utcai gyűjtőfogház főbejáratán.

„Kicsivel több volt, mint ami jólesett” – mondta hétfőn reggel a Kozma utcai gyűjtőfogházból kilépő Kaiser Ede, aki 18 év után szabadult.

– Először az iratait kell megújítani, mindegyik lejárt az évek alatt – mondta a Kaiser mellett végig kitartó ügyvédje, Dezső Antal.

Kaiser Ede a rá váró autóba ülve szó nélkül elhajtott. Vélhetően a szüleihez, Csepelre vezetett az első útja.

Fotó: Havran Zoltán

Bár Kaisert felmentették a móri mészárlás miatt, ám súlyos fegyveres bűncselekményekért végül jogerősen 18 évre ítélték, és mint különösen visszaeső bűnelkövetőt kizárták a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségéből.

A Fővárosi Főügyészség 2004-es vádirata szerint Kaiser Ede és bűntársai – a Pesti Központi Kerületi Bíróságon két másik, elkülönített perben tárgyalt lopásaik mellett – a móri mészárlás mellett további öt fegyveres rablást, illetve kísérletet követtek el. Ezek a következők voltak:

1. 2000. november 17-én Hajdu László, Kaiser Ede és Kiglics Attila a fővárosi Keleti pályaudvaron található Express utazási irodát kísérelte meg kirabolni. Az irodát nyitó alkalmazott száját Hajdu hátulról befogta egyik kezével, a másikkal fegyvert szorított a fejéhez. Az alkalmazott sikoltozása miatt a rablás sikertelen volt, a támadók elfutottak.

2. 2001. február 2-án Kaiser, D. László és Kiglics Budaörsön kiraboltak egy alkalmazottat, aki az R. A. Trade Kft. bevételét szállította. Kaiser Ede baseballütővel leütötte a sértettet, a támadók 8 500 000 Ft-ot zsákmányoltak.

3. 2001. augusztus 31-én a budapesti Váci úti Bank Austria – Creditanstalt-fióknál Kaiser Ede és Hajdu László sikertelen rablótámadást hajtott végre a CHS Hungary Kft. pénzszállítója ellen. Kaiser az utcán hátulról viperával vagy fadoronggal többször megpróbálta leütni a férfit, aki azonban nem ájult el. A bank biztonsági őre felfigyelt az utcai rablótámadásra, így Kaiser és Hajdu üres kézzel elmenekült.

4. 2001. szeptember 27-én Kaiser és Hajdu ismét az R. A. Trade pénzszállítóját támadták meg. Közúti balesetnek álcázott trükkös lopással próbálkoztak, ám miután a pénzszállító gyanút fogott, a pénzzel együtt magára zárta a kocsiját. Kaiser az ablakon keresztül rálőtt a pénzszállítóra. Kaiser azt állította, csak a pénzszállító autó kerekét akarta kilőni, de megbotlott. A pénzszállító életveszélyes tüdőlövést kapott, majd a fejéhez szorított fegyver hatására átadta a 4 478 700 forintot tartalmazó pénzeszsákot Kaisernek.

5. 2001. december 5-én Kaiser, Hajdu és Kiglics zárás után kirabolta a 2. számú csepeli postahivatalt. A símaszkot viselő Kaiser fegyverrel kényszerítette az alkalmazottakat a bevétel átadására, a szintén álcázott Kiglics értelmetlen erőszakot alkalmazva ütötte egyiküket. A napi bevételt, 13 422 100 forintot zsákmányoltak.

A vádirat arra épített, a vádbeli bűncselekmények igazolják a vádlottak esetében, hogy fokozódóan erőszakos bűnözői profil rajzolódik ki.

A vádlottak a móri mészárlás miatt indított tárgyalássorozat elején valamennyi bűncselekmény elkövetését elismerték – kivéve a móri mészárlást.

Hajdu László végül 17 évet kapott jogerősen. A börtönben nevet változtatott. Tavaly szabadult.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.