Keresés
Magyar Nemzet
2021. június 20., vasárnap, Rafael napja
HÍR TV - CIVIL KÖRMi kaptuk a legmegátalkodottabb baloldalt
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/belfold/kilohtetlenne-tennek-a-magyar-lynxeket-9792797/

Kilőhetetlenné tennék a magyar Lynxeket

StrikeShield aktív védelmi rendszert kapnak a Zalaegerszegen gyártott gyalogsági harcjárművek
A német Rheinmetall vállalatcsoport StrikeShield aktív védelmi rendszerével szerelik fel a honvédség számára beszerzendő Lynx gyalogsági harcjárműveket – közölte a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos titkársága.

A fenyegetést jelentő ellenséges páncéltörő lövedékeket semlegesíteni képes, úgynevezett aktív védelmi rendszerek nyújtják a ma elérhető legmagasabb fokú biztonságot a honvédség új harcjárművei számára. A StrikeShield megóvja a Lynxek személyzetét és a szállított katonákat. Ezáltal lehetővé teszi, hogy a XXI. századi intenzív hadviselés viszonyai között, korszerű fegyverek tüzének kitéve is teljesítsék feladataikat – jelentette be Maróth Gáspár. A kormánybiztos rámutatott: mivel a haderőfejlesztés során a saját erők megóvásának képessége, túlélőképességük biztosítása kiemelt szempont, nem lehetett kérdés, hogy az új, nagy értékű fegyverrendszer-platformokat, járműveket a rendelkezésre álló legkorszerűbb önvédelmi megoldásokkal, technikákkal lássák el.

Az új, a XXI. század követelményeinek megfelelő harcjármű Zalaegerszegen fog készülni
Fotó: Bach Máté

A Lynx gyalogsági harcjárművek beszerzéséről, valamint az eszközök nagy részét idehaza előállító vegyesvállalat létrehozásáról szóló megállapodásokat 2020 szeptemberében írták alá a német Rheinmetall és a magyar állam képviselői, több mint kétmilliárd euró értékben. A StrikeShield aktív védelmi rendszer ezen belül több mint 140 millió eurót tesz ki. A harcjárművek annak a korszerű nehézdandárnak a legfontosabb fegyverrendszerét alkotják majd, melynek felállítását a NATO felé vállalta Magyarország. A beszerzés egyúttal egy olyan alapvető haditechnikai eszközkategóriát állít helyre a magyar haderőben, mellyel az a BMP–1-esek több mint másfél évtizeddel ezelőtti kivonása óta egyáltalán nem rendelkezett.

Az első 46 darab, még németországi gyártású Lynx 2022-től érkezik, majd további 172 járművet már a hazai üzemből kap meg a honvédség. A Rheinmetall Hungary Zrt. zalaegerszegi harcjárműgyárának alapkőletétele 2020 decemberében történt meg, a tervek szerint 2022 végén kerül sor a tesztüzemre, amit a termelés beindítása követ.

Tüzet tűzzel

A StrikeShield a Rheinmetall aktív védelmi rendszer (ADS) technológiájának legújabb generációja. A rendszer érzékelői és elhárító eszközei a harcjármű külső borításába kerülnek, körkörösen védve azt. A StrikeShield további előnye az igen gyors reakcióidő, amely lesállásból indított vagy többszörös támadás esetén biztosítja a jármű és a benne ülő katonák védelmét. A német cég terméke védelmet biztosít a rakéta páncélgránátok (RPG) és az irányított páncéltörő rakéták ellen, az irányított robbanás ellenlökése megakadályozza azt, hogy ezek elérjék a jármű külső felületét.

A StrikeShield APS rendszert a Lynx gyalogsági harcjármű hibrid páncélzatába integrálják. A hagyományos passzív kiegészítő páncélmodulok helyett egymástól elkülönített passzív páncéllapkák találhatók a járművön, amelyek külső és belső burkolata közé építik be az APS védelmi eszközeit. Az integrált formatervezés, illetve a passzív és az aktív technológiák kombinációja egyedülálló előnyöket kínál a védelmi képesség, a rendszer súlya és a költséghatékonyság szempontjából is.

 

 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Európa-bajnokság

A magyar válogatott a franciák ellen elment a tudása határáig
Kleinheisler László egyszer majd beleszédül, hogy milyen világklasszisokat megelőzve lett a meccs legjobbja.

Politikai eszköz

A Momentum csak azért képviselné a romaügyet, mert nem maradt neki más
A baloldaliak a nehéz sorsú emberek jogaira hivatkozva gerjesztenek etnikai konfliktust Hajdúhadházon is.
A pride felvonulás nézői közé hajtott egy autós Floridában
Legalább egy halálos áldozat is van, a polgármester szerint ez „terrortámadás volt az LMBT-közösség ellen”.

Poszt-trauma

Orbán kedvence okozhatja Dobrev bukását
Elválik az ocsú a búzától.

Poszt-trauma

Elszabadult az őrület a Városházán
Hamarosan eljön az a pillanat, amikor a többség megunja, hogy egy emberkísérlet részeseként a bolondot járassák vele.

Poszt-trauma

Havas Henrik kulturálatlanul véleményezi a kultúrát
Mi maradt a maga által szélesnek titulált műveltségéből?

Aktuális

Gyengébb a romák oltakozási kedve, de vajon miért?
Úgy tűnik, koronavírus-járvány tragikus tapasztalatai mindennél nagyobb mozgósító erővel bírnak.

Fricz Tamás blogja

Felelősek vagyunk Gyurcsány Ferenc miatt
Gyurcsány azért van még mindig itt, mert hagytuk és engedtük, hogy itt maradjon.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!