Kizsákmányolta szakácsait a pakisztáni asszony

Fenyegette és fogva is tartotta szakácsait az éhbérért dolgoztató pakisztáni étterem-tulajdonos.

Végh Attila
2021. 03. 02. 19:42
BRFK ellenőrzés
Egy rendőrségi ellenőrzés
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emberkereskedelem bűntett elkövetésére talált bizonyítékokat a Budapesti Rendőr-főkapitányság egy pakisztáni származású, magyarországi tartózkodási engedéllyel rendelkező vállalkozóval szemben

– számolt be róla a Police.hu. A XXI. kerületi rendőrkapitányság által lefolytatott eljárás során meglehetősen durva dolgok láttak napvilágot, az asszony nemcsak kizsákmányolta alkalmazottait, hanem azok személyi szabadságát is korlátozta. A két szakácsot a Pakisztánban maradt családjuk megfenyegetésével tartotta sakkban. A nyomozás során beszerzett adatok alapján vádemelési javaslattal március 2-án vette át hatáskörébe az eljárást a Budapesti XX., XXI. és XXIII. kerületi ügyészség, a Magyar Nemzet információi szerint az eljárás végéig a gyanúsított nem hagyhatja el Magyarország területét.

Pakisztáni ismerőseik révén került kapcsolatba két honfitársával a Budapesten éttermet üzemeltető nő még 2019-ben. Munkát ajánlott a férfiaknak olyan havi bérért, amennyiért otthon két évig kellett volna dolgoznia a szakácsoknak, így azok azonnal igent mondtak a megkeresésre.

Az üzletasszonnyal kötött megállapodás értelmében az étterem vezetője a szállásukért, tartózkodási és munkavégzési engedélyük beszerzéséért is kezességet vállalt, ráadásul a szakácsok repülőjegyét is kifizette, azzal a megkötéssel, hogy annak költségét majd a bérükből részletekben levonja.

Idegenrendészeti ellenőrző eljárás kapcsán fülelték le a szakácsait rabszolgaként tartó pakisztáni nőt

A két férfit a megállapodással ellentétben a nő nem egy bérelt lakásban, hanem a csepeli házuk pincéjében szállásolta el. Az irataikat pedig azzal az indokkal tette el, hogy azok kellenek az ügyintézéshez, de az útleveleket később sem adta vissza nekik.

Az ajánlatban szereplő nyolcórás munkavégzés helyett olykor ennek kétszeresét is le kellett dolgoznia a két szakácsnak, akiknek nem járt szabadnap sem, a szóbeli megállapodásban említett, normális munkaidőre vonatkozó bérüknek pedig csak az egy tizedét fizette ki a munkaadójuk, mondván: sokba került az alkalmazottak utaztatása, hivatalos bejelentése.

A szakácsok egy idő után fellázadtak, amit a nő fenyegetéssel viszonzott, így a sértettek nem mertek segítséget kérni senkitől. Először azzal félemlítette meg őket a gyanúsított, hogy ha bárkinek is panaszkodni mernének, lopással vádolja meg, és börtönbe juttatja őket. Később vízumuk visszavonatásával fenyegetőzött, valamint azt is kilátásba helyezte, hogy kitoloncolásuk után tönkreteszi a Pakisztánban élő családjuk életét is. A két férfi tűrt, családtagjaikat féltve több mint egy éven át hagyták, hogy a nő teljesen kizsákmányolja, kihasználja, rabszolgaként, nyomorúságos körülmények között dolgoztassa őket.

A XXI. kerületi rendőrkapitányság nyomozói egy idegenrendészeti ellenőrző eljárás kapcsán szereztek tudomást a szakácsok életkörülményeiről. A két férfi állapotát, lakhatási körülményeit látva, majd a tolmács segítségével történő meghallgatásukat értékelve 2020. június 16-án nyomozást indítottak az étterem-tulajdonos ellen. A rendőrségi büntetőeljárás mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is vizsgálatot rendelt el az étterem működése és az alkalmazottak járadékainak befizetése ügyében. A két szakács a Pakisztáni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövetének segítségével jutott haza. A meggyanúsított nőnek pedig emberkereskedelem bűntett elkövetése miatt kell felelnie, ha a bíróság is bizonyítottnak találja a nyomozó hatóság vádjait, akkor kétéves, letöltendő börtönbüntetésre számíthat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.