Kormányhivatal: Forrásvíztől betegedtek meg az orfűi fesztiválozók

Forrás: MTI2019. 07. 24. 18:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kórokozó baktériumokkal erősen szennyezett forrásvíz fogyasztása okozta a júniusi Fishing on Orfű fesztivál nyolcvan-kilencven résztvevőjének megbetegedését – tájékoztatta a Baranya Megyei Kormányhivatal szerdán az MTI-t.

Az intézmény azután rendelt el járványügyi vizsgálatot, hogy a június 19. és 22. között Orfűn zajló zenei fesztivál második és harmadik napján nyolcvan-kilencven fesztiválozó panaszkodott hányásos, hasmenéses tünetekre.

A vizsgálat eredményét ismertetve a kormányhivatal azt közölte, hogy a vízben kimutatott szennyeződés mértékét az esőzések nagymértékben növelhették.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a forrásvizek fogyasztása, különösen heves esőzések után – függetlenül attól, hogy ezt jelzi-e tábla vagy sem -, jelentős egészségügyi kockázatot jelent.

Egyedi Péter, a rendezvény sajtófelelőse és Füziné Kajdy Zita (független) Orfű polgármestere már a fesztivál idején azt valószínűsítette, hogy a forrás vize okozhatta a bajt. A polgármester akkor azt mondta, az aquapark parkolójában lévő forráson „általában tábla hívja fel a figyelmet arra, hogy vize nem alkalmas emberi fogyasztásra, azonban a tábla (.) eltűnhetett róla”.

A megbetegedések után, a fesztivál hátralévő idejében őrizték a forrást, hogy többen már ne ihassanak belőle.

Füziné Kajdy Zita most elmondta, azóta a forrás felett „jól látható, tartós megoldással” jelzik, hogy a vize nem ellenőrzött, és kérik, ne igyanak belőle.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.