Koronavírus vagy allergia? E táblázat alapján ön is eldöntheti

A koronavírus és az allergia tüneteinek beazonosításához tettek közzé tájékoztatást.

2020. 08. 14. 9:40
null
Fegyelmezett gyógyszerszedés, tájékozódás a pollenekről – ezeket tartsák szem előtt az erre érzékenyek Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) egy táblázatot tett közzé, hogy könnyebben el lehessen dönteni, hogy a nyári allergiaszezonban valaki csak a parlagfűre vagy allergénekre érzékeny, vagy felmerül a lehetőség, hogy koronavírusos. A Covid–19 gyakori tünetei közé tartozik a láz, a száraz köhögés, a légszomj és a fáradtság. Ezek allergia esetén csak ritkán, illetve néha fordulnak elő – írja az közleményében az NNK. Hozzáteszik: az allergia gyakori tünete az asztmás nehézlégzés és a tüsszentés, amelyek koronavírus esetén nem jellemzők. Az orrfolyás szintén az allergia gyakori tünetének számít, koronavírusnál csak ritkán fordul elő.

További, a koronavírusos megbetegedések kapcsán néha előforduló tünet a fejfájás, az izom- és ízületi fájdalom, a torokfájás, a mellkasi nyomás. Allergia esetén pedig csak néha fordul elő száraz köhögés, fejfájás és fáradtság. Izom- és ízületi fájdalmak, torokfájás, hasmenés és mellkasi nyomás pedig nem jellemzők az allergiánál. A Nemzeti Népegészségügyi Központ kiemelte: ha valaki a koronavírusra jellemző tüneteket észlel magán, maradjon otthon és forduljon háziorvosához.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.