Kövér László: Ne csináljanak cirkuszt a parlamentből!

Vérszemet kapott az ellenzék az önkormányzati választás utáni első ülésnapon. Minden korábbinál botrányosabb és közönségesebb viselkedésről tettek tanúbizonyságot azok a balliberális politikusok, akik Orbán Viktor felszólalását megzavarták. A parlamentben az önkormányzati választások eredménye, Budapest jövője és a Borkai-ügy is előkerült.

2019. 10. 22. 7:20
KÖVÉR László; ROGÁN Antal
A házelnök nem tartja célravezetőnek a háborús politikát Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Fidesz világossá tette álláspontját. A párt és Borkai Zsolt útjai elváltak egymástól, az olimpikonokra vonatkozó döntést pedig a Magyar Olimpiai Bizottságnak kell meghozni – válaszolta Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés őszi nyitóülésén, az azonnali kérdések órájában tegnap Steinmetz Ádámnak. A Jobbik képviselője arról kérdezte a kormányfőt, hogy Borkai Zsolt méltó-e az olimpiai bajnokoknak járó életjáradékra.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy beteg dolognak tartja, ha valaki saját maga készít vagy készíttet felvételt a saját maga szexuális életéről. A Borkai-ügy az interpellációk sorában is szerepelt.

A házelnök nem tartja célravezetőnek a háborús politikát
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Varju László (DK) bűnszervezetnek nevezte a Fideszt, és azt kérdezte: indult-e nyomozás annak idején azzal kapcsolatban, hogy Rákosfalvy Zoltán ügyvéd termőföldeket vásárolt fel, amelyet aztán az önkormányzat átminősített, így azt az ügyvéd mintegy ötmilliárd forintos haszonnal adta tovább az Audinak? Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy felelt: Magyarországon senki nem áll a törvények felett, bűncselekmény elkövetőjét nem illeti védelem. Az üggyel kapcsolatban nyomozás van folyamatban, amiről többet nem mondhat.

– Büntetni vagy támogatni akarják a budapestieket? – ezt a kérdést már Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője tette fel Orbán Viktornak. A kormányfő közölte, hogy a korábbi Tarlós Istvánnal kötött megállapodást a kabinet betartja. – Budapesten 1600 milliárd forintnyi beruházás zajlik, és tervben van 4000 milliárdnyi. Ez lenne a kivérezetés? – kérdezett vissza a kormányfő.

Orbán Viktor arra is emlékeztetett, hogy korábban 215 milliárd forintnyi adósságot vállaltak át Budapesttől. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország kormánya nem akar végrehajtani olyan fejlesztéseket Budapesten, amelyeket a helyi közösség nem akar. – Ha a Fővárosi Közgyűlés azt akarja, hogy ne legyen atlétikai világbajnokság Budapesten, akkor mondják ezt. Ha nem akarnak új kézilabdacsarnokot, akkor ezt döntsék el, és a kormány lépni fog – hangsúlyozta a miniszterelnök.

– A magyar kormány minden olyan polgármesterrel és képviselő-testülettel együtt fog működni, amelyik együtt akar működni, mert pártállásra tekintet nélkül mindenkinek Magyarországért és a magyar emberekért kell dolgoznia, mert a haza nem lehet ellenzékben – ezt már az ülésszakot megnyitó beszédében mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A pulpituson beszélő miniszterelnököt az egykori fideszes, majd LMP-s, jelenleg független Hadházy Ákos több, trágár feliratot is tartalmazó tábla felmutatásával próbálta megzavarni. Kövér László házelnök, rendre utasítva Hadházyt, azt mondta: a pulpituson százéves golyónyom árulkodik a hazaáruló kommunistákról, a háborús politikáról, ami nem célravezető.

– Ne csináljanak cirkuszt a parlamentből, aki pedig erre nem képes, forduljon szakemberhez! – mondta Kövér, akinek többször is el kellett vennie a szót az ellenzéki képviselőktől a Ház méltóságát sértő megjegyzéseik miatt.

A miniszterelnök felszólalására rea­gáló ellenzéki pártok vezetői egytől egyig a balliberális összefogás sikerét hangoztatták, amelynek beteljesülése a 2022-es kormányváltás lehet. A személyeskedéstől nem mentes beszédeket Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője kezdte, aki a magyar szavazókat jobbágyoknak nevezve arról beszélt, hogy közeledik a trónfosztás.

Többszöri felszólítás után a házelnök kénytelen volt megvonni Jakabtól a szót, miután elvtársnak nevezte Kövér Lászlót. Jakab Péter az azonnali kérdések órájában sem fogta vissza magát, ekkor a tízparancsolatra hivatkozva támadta a kormányt demagóg módon, még a betegségek miatti haláleseteket is Orbán Viktor hibájának beállítva. A miniszterelnök válaszában emlékeztetett, hogy az egészségügyben 724 milliárddal költenek többet, mint a 2010 előtti kormányzat, amelynek pártjaival a Jobbik szövetségre lépett.

– Mindig óvatos voltam, hogy kisnyilasnak tekintsem önöket, de most már ez egyértelmű, hiszen a kisnyilas onnan ismerszik meg, hogy ha az érdekei úgy kívánják, összeáll a kommunistákkal – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Szabó Tímea, a Párbeszéd sajtószabadságért aggódó társelnöke közölte: Karácsony Gergely vissza fogja vonni a Lokál című lap terjesztési engedélyét, mivel annak tartalmával nem ért egyet.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt kérdezte a Jobbik politikusaitól, milyen érzés cigányt verni, beleköpni a holo­kauszt áldozatai­nak emléket állító cipőkbe, erőszakot alkalmazni, masírozni félkatonai szervezetekkel, vegzálni másokat. – Milyen sikerről beszélnek, amikor a saját polgármeste­reik még a pártjuk logóját sem vállalták? – tette fel a kérdést Kocsis, aki szerint a Jobbik egyetlen sikere az, hogy visszasegítették Demszky Gábort a közéletbe.

Gyurcsány Ferencnek azt üzente, szálljon le a magas lóról. – Sosem felejtjük el a szemkilövetéseket, a lovasrohamot, és hogy minden idők legkorruptabb kormánya volt az övé – emlékeztetett. Kocsis szerint a Párbeszéd arra lehet büszke, hogy egy nullaszázalékos párt adja a főpolgármestert. – A sajtószabadság védelmében tartsa távol magát a sajtótól, mert az, hogy kis hatalommal már újságokat záratnának be, kommunista módszer – mondta a fideszes politikus.

Orbán Viktor szerint az ellenzéki politikusok arra szólították fel a polgármestereket, hogy a településeik ügyének szolgálata helyett folytassanak harcot a magyar kormány ellen.

– Azt kérem az ellenzéktől, hogy ezt az ötletet gondolják át, az újonnan megválasztott polgármestereknek pedig azt javaslom, hogy ne ezt az utat járják, hanem keressék az együttműködés lehetőségét a kormánnyal, hogy együtt szolgálhassák az ott élők érdekét – fogalmazott. Szólt arról is, hogy vannak aggasztó jelek Budapesten, mivel pont azt a Demszkyt akarják kitüntetni, akinek a vezetése alatt szétlopták a várost. Arra az ellenzéki érvelésre, hogy nem szabad a sajtó, úgy válaszolt: a szociális média világában a sajtó korlátozhatatlan.

Mentelmi jog

Az Országgyűlés 146 igen és 29 nem szavazattal felfüggesztette Varju László (DK) mentelmi jogát, akit választás rendje elleni bűntettel gyanúsít a legfőbb ügyész.

Bosszantó kérdések

– A stadionokból nincsen pénze a lakosságnak, a stadionok miatt nincsenek CT-k a kórházakban – jelentette ki lapunknak dühtől tajtékozva Szabó Tímea, akinek alig tudtuk az ügyre vonatkozó kérdésünket feltenni, mert közben személyeskedő hangnemben többször is közbevágott. A csak az MSZP miatt létező, önmaga jogán nullaszázalékos támogatottságú párt országgyűlési képviselőjétől azt szerettük volna megtudni, hogy a stadionberuházások és a későbbi rendezvények után befolyt jelentős helyi iparűzési adó hogy hasznosult az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknál. Mint azt megírtuk, a közel kétszázmilliárd forintból felépült Puskás Ferenc Stadion generálta adóbevételek fő haszonélvezője a Karácsony Gergely vezette Zugló volt. Szabó Tímea ugyancsak fölényeskedő, cinikus stílusban azt állította, nem tudott Karácsony és Bajnai Gordon találkozójáról, illetve arról, hogy azon miről lehetett szó. Kijelentette ugyanakkor, hogy Karácsony Gergelynek nincsenek titkai azzal kapcsolatban, ami a fővárost és az emberek boldogulását illeti. (B. Á.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.