Lebuktatta a Soros-hálózatot a volt macedón miniszterelnök

A spekuláns hazánkban is komoly médiabirodalmat és újságírói hálózatot, valamint úgynevezett NGO-kat is finanszíroz.

Magyar Nemzet
2020. 05. 29. 11:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról a V4NA hírügynökség is beszámolt, Zoran Zajev volt macedón kormányfő, egy hangfelvétel szerint, lebuktatta az országában működő Soros-hálózatot. Egy titokban rögzített, Zajev eddig nem ismert partnerével folytatott beszélgetésen a 2015-ös „polgári tiltakozások” kerültek szóba. Zajev ezekkel kapcsolatban leszögezte, hogy „azok a civil szervezetek, amelyeket Soros finanszíroz, a hallgatói parlament, az mind az enyém.” Ezzel bizonyosságot nyert, hogy a tüntetőket külföldiek, elsősorban a Soros György által vezetett Nyílt Társadalom Alapítvány fizette, hogy elősegítsék a jobboldali-szuverenista kormány bukását.

 

Hogyan mozdult meg a magyar hálózat korábban?

Mindez magyar szemmel azért is érdekes, mert a spekuláns hazánkban is komoly médiabirodalmat és újságírói hálózatot, valamint úgynevezett NGO-kat is finanszíroz. Arra ugyan egyelőre nincs ilyen direkt bizonyíték, hogy ezek az NGO-k és újságok direkt külföldi politikai irányítással működnének, mint Észak-Macedóniában, számos indirekt bizonyítékból ugyanakkor ez jól látható. Miként azt is érdemes áttekinteni, hogy miket mondott 2017-ben ez a hálózat, amikor a magyar kormány felhívta a figyelmet a milliárdos spekuláns és Zajev összjátékára. Ezekből az esetenként indirekt módon, éppen Soros által díjazott írásokból válogattunk.

 

A Magyar Narancs és Keller Alánt Ákos: Barátom, Gruevszki

A szintén Soros által pénzelt Magyar Narancs című hetilap 2018. májusában közzétett cikkében Keller Alánt Ákos, a lap újságírója a magyar kormány és az észak-macedóniai jobboldal kapcsolata okán putyinista propagandát emlegetett, és szóvá tette, hogy a cikket vele jegyző Szaska Cvetkovszka nevű újságírónőt, valamint más „civileket” megfigyeltek korábban a macedón titkosszolgálatok. A két szerző azt is kritizálta, hogy „a belső ellenséget a háttérből irányító főgonosz Macedóniában is Soros György volt”. A cikket egyébként a Journalismfund.eu, tehát részben Soros alapítványa, részben az Európai Unió Crossborder alapja fizette.

Tehát összefoglalóan: egy Soros által fenntartott lapban védték meg Soros egy szuverén ország belügyeibe beavatkozó embereit, a cikket pedig külön is kifizették, Soros alapítványa, illetve egy uniós alap révén.

 

A 444, Soros magyarországi ölebmédiája

A 444.hu 2013-as létrejötte óta veszteséges, ezért külső pénzügyi segítségre szorul, amelyet rendszerint Soros György szervezeteitől kap meg. Nem meglepő módon, szolgaian állnak is a spekuláns rendelkezésére, amikor csak szükség van a közreműködésükre. A 444-nek megalapítása óta fontos nyelvi stratégiája a „civilezés”, magyarul a Soros-hálózat „ártatlan civilekként” történő bemutatása, és az oroszozás-putyinozás. Lásd például Herczeg Márk: Szélsőjobboldali heccnek indult, a Fidesz törvénye lett belőle” című, 2018. június 20-ai írásából:

Orosz mintára Európában Magyarország és Lengyelország kezdte el vegzálni a civil szervezeteket. Bár Soros György ellen 2014 óta folytat kommunikációs háborút a kormány, a „Stop Soros!” szlogen nem az ő találmányuk. Orbán Viktor macedón szövetségese, Nikola Gruevszki, a kormányzó VMRO-DPMNE párt miniszterelnökeként kiakadt a külföldi finanszírozású civilek miatt (…)”

Ugye, most éppen ezen „civilekről” derült ki a bennfentes Zajev kormányfő szavaiból, hogy politikai célokat szolgáltak. A 444 2019 eleje óta 23, 2018 novemberében nem kevesebb, mint 64 cikket közölt Zajev politikai ellenfeléről, a Magyarországra menekült Gruevszkitől. Volt olyan nap 2018 novemberében, amikor a 444 szükségesnek látta, hogy Gruevszki kapcsán 10 cikket jelentessen meg.

Más cikkeiket is idézzük a tárgyban a 444-ről, röviden:

  • „Kifogyhatatlan piaca van az Oroszországból indult civilezésnek Európában: Magyarország és Lengyelország után Macedóniában is nekiment az uralkodó párt Soros Györgynek, és az általa támogatott szervezeteknek, miután Nikola Gruevski, a kormányzó VMRO-DPMNE párt miniszterelnöke kiakadt a külföldi finanszírozású civilek miatt.” (Rényi Pál Dániel: „Macedónia példát mutat: STOP SOROS mozgalom indult a civil szervezetek ellen” – 2017.01.18.)
  • „A macedón elnök pártja azt is terjeszti, hogy Soros György áll az albánok mögött.” (Magyari Péter: „Villanógránátokkal űzték ki a zavargókat a macedón parlamentből” – 2017.04.28.)
  • „A magyar jobboldalnál talán csak a macedón tolja durvábban a sorosozást” (Rényi Pál Dániel: „Hiába kampányolt mellettük Orbán, agyonverték a választáson a megállás nélkül sorosozó macedón jobboldalt” – 2017.10.16.)
  • „A hatalom visszaéléseit feltáró civileket és az ellenzéki sajtót valóban támogatta Soros macedóniai alapítványa az utóbbi években. Sőt, az amerikai kormány rájuk bízta az állami segélyek, a USAID-től érkező támogatások elosztását is. Erre hivatkozva állítják azt, hogy Soros pumpálta fel az ellenzéket.” (Magyari Péter: „A Nyugat meghátrálásra késztette Orbán és Putyin macedón barátait” – 2017.05.19.)
  • „A zágrábi Telegram szerint a DBC dolgozik a horvát konzervatív HDZ-nek, kapcsolatban áll a Macedóniában sorosozó nacionalista Nikola Gruevski stábjával (…)” (Rényi Pál Dániel: Ez nem újságírás, ez politikai nehézfegyverzet. – 2017.05.18.) Rényi a cikkért, amelyben a természetesen használta a „sorosozás” szót, Minőségi Újságírásért díjat is kapott.
  • Bizonyára az sem lehet véletlen, hogy a fent említett Magyar Narancs-írás társszerzőjeként felbukkant Saška Cvetkovska idén februárban már a szintén Soros által finanszírozott Direkt 36 újságíróival publikált, hol máshol, mint a 444-en.
  • Az Index és kulcsfogalmuk a bagatellizálásra, a „sorosozás”

    Fontos szereplő volt a macedóniai események magyarországi bemutatásában az Index „Rovó Attila-Janecskó Kata: Ha sorozás, akkor hozzájuk képest Orbán is csak ipari tanuló” című írása a tankönyvi példa. A módszer egyszerű volt, nevetséges összeesküvés-elméletként tálalni a Soros-féle macedóniai beavatkozásról minduntalan előkerülő bizonyítékokat. A balliberális média külön kifejezést is forgalomba helyezett erre a jelenségre, ez a „sorosozás”, amely a cikkben is feltűnik. Egyébként az Index szerkesztőségének több tagja érintett személyesen vagy családtagjain keresztül a Soros-hálózat tevékenységében.

    Érdemes megfigyelni az Index cikkében végig fellelhető, cinikus, összeesküvés-elméletként ábrázoló hangvételt: „A tüntetések ennek ellenére folytatódtak, a demonstrációkat a sajtó a kormányépületekre dobált festékbombák miatt, színes forradalomként aposztrofálta. Na, de ki robbantotta ki az egészet?”

    HÁT, PERSZE, HOGY SOROS GYÖRGY.

    „A sorosellenes honlapokon kilométeres irodalma van annak, hogy a szocdemek vezetője, Zoran Zajev Soros-ügynök, aki összejátszott (az akkor még demokrata vezetésű) Amerikával és a CIA-val is, Soros közben az – amúgy a szovjet szétesés óta jelenlévő – civiljein keresztül szítja a lázadást (ötmillió dollárnyi, az amerikai külügyhöz köthető USAID-pénzt oszthattak szét a szervezetei a saját forrásain túl), létrehozta a Canvas (Vászon) Csoportot, ami egy NGO-nak álcázott politikai csoportosulás a kormány megdöntésére. Ez egyebek mellett 1500 dolláros pályázatot hirdetett macedón diákoknak a legjobb kormánybuktató tiltakozó akció ötletére, és így tovább.”

    A „sorosozás”, a „migránsozás”, a „civilezés”, mint védekező, egyben támadásra utaló kifejezések, ebben a Magyar Narancs cikkben szinte szótárszerűen kerültek elő 2017 áprilisában. A „sorosozás” kifejezést a spekuláns által támogatott hetilap internetes kiadása 2015. november 2-án használta először, csakúgy, mint az Index.

    Kérdés, hogy három év elmúltával, amikor bebizonyosodott, hogy az összeesküvés-elméletnek feltüntetett összefüggésrendszer Macedóniában maga a nyers valóság, Rovó és Janecskó helyreigazítja-e írását? Vagy a 444 munkatársai? Vagy Keller Alánt a Magyar Narancstól? És így tovább.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.