Légi rohammal foglalták el a szolnoki helikopterbázist

Látványos bemutatót tartottak Szolnokon, az MH86. Vitéz Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopterbázison a magyar és szövetséges különleges erők, köztük az MH2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái. A repülőtér elfoglalását imitáló akció a Black Swan 2019 elnevezésű nemzetközi gyakorlat része volt.

2019. 06. 15. 11:36
null
A katonákat szállító konvertiplán a repülőgép és a helikopter képességeit egyesíti Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges légiroham-akciót, egy ellenséges kézen lévő repülőtér elfoglalását mutatták be a szolnoki helikopterbázison a Black Swan 2019 nemzetközi hadgyakorlaton. A szcenárió szerint egy amerikai MC–130 Her­cules, különleges műveletekre optimalizált szállítógépből ejtőernyősök ugrottak, hogy a repülőtérre érkezve kijelöljék a célokat és biztosítsák a légi mozgékonyságú csapatok érkezését. A bázis központi épületére először egy JAS–39 Gripen mért „csapást”, az akciót egy Mi–24-es harci helikopter folytatta.

Az elfoglalandó bázisra a magyar légierő Mi–17-es, a szlovén légierő AS532 Cougar közepes helikopterei, valamint az Egyesült Államok CV–22-es speciá­lis bevetéseknél alkalmazott repülőgépei szállították a különleges műveleti katonákat, miközben a Mi–24-es továbbra is a levegőből fedezte a támadást.

A katonákat szállító konvertiplán a repülőgép és a helikopter képességeit egyesíti
Fotó: Havran Zoltán

Végül megérkeztek a szolnoki különleges műveleti dandár katonái speciális, légi úton is szállítható gyors mozgású terepjáróikkal, így téve teljessé a bázis elfoglalását. A gyakorlat legérdekesebb eszköze egyértelműen a CV–22 Osprey volt, ami egy úgynevezett konvertiplán, ami a szokásosnál nagyobb propellereket meghajtó hajtóművei elforgatásával a repülőgép és a helikopter képességeit egyesíti magában.

A május 21-ig tartó Black Swan 2019 gyakorlaton a Magyar Honvédség mellett az Európában Állomásozó Amerikai Különleges Műveleti Erők Parancsnoksága, az Európában Állomásozó Amerikai Szárazföldi Erők Parancsnoksága valamint szlovák, szlovén, macedón egységek vesznek részt, míg brit és lengyel katonák megfigyelőként vannak jelen. A magyar fél vezeti azt a többnemzeti különleges műveleti komponensparancsnokságot, amelynek alárendeltségében magyar és nemzetközi különleges műveleti osztagok gyakorlatoznak a szárazföld, a haditengerészet és a légierő elemeinek bevonásával.

Korábban miniszteri szinten, és most a gyakorlaton is elhangzott: a Magyar Honvédség a különleges műveleti képességek terén vezető szerepet akar betölteni a térségben, melyhez létrehozzák a regionális különleges műveleti parancsnokságot. A központ létrehozásáról szóló együttműködési megállapodást Magyarország Szlovéniával, Horvátországgal és Szlovákiával február 14-én írta alá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.