Lesz babaváró támogatás a brüsszeli kritika ellenére is

A kormány tájékoztató kampányt indít a hétpontos családvédelmi akcióterv július elsején hatályba lépő négy elemének megismertetésére – jelentette be Novák Katalin. A babaváró támogatást, a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kedvezményes hitelt, a jelzáloghitelek egy részének elengedését és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását kisfilmeken és plakátokon is bemutatják.

Magyar Nemzet
2019. 05. 14. 11:12
null
Nyáron már igényelhető a legfeljebb tízmillió forintos kamatmentes kölcsön Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július elsején lép hatályba a hétpontos családvédelmi akcióterv négy eleme – közölte tegnap lapunkkal az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Novák Katalin azt is elmondta, hogy a kormány tájékoztató kampányt indít ezen lehetőségek megismertetésére.

A támogatások részletei és az igénylés feltételei megtalálhatók a megújult Család.hu oldalon is, amelyen egyébként további, a családokat érintő információk is elérhetők közérthető formában – magyarázta az államtitkár, aki hozzátette:

– Úgy érzem, megfelelő ütemben vezetjük be a támogatásokat, februárban hirdette meg miniszterelnök úr a programot, ismertek már a jogszabályok is, a mostani kampány révén pedig az emberek felkészülhetnek, hogy július elsejétől benyújthassák az igényléseket.

Novák Katalin emlékeztetett: júliustól segíti a fiatalokat – legfeljebb tízmillió forintos, kamatmentes kölcsön formájában – a babaváró támogatás, és ugyancsak júliustól már használt ingatlan vásárlásához is felvehető a csokhoz kapcsolódó kamattámogatott kölcsön.

Nyáron már igényelhető a legfeljebb tízmillió forintos kamatmentes kölcsön
Fotó: Havran Zoltán

A családok a jelzáloghitelek elengedésének lehetőségével is élhetnek július elsejétől: a második gyerek születése esetén egymillió, a harmadiknál négymillió, minden további gyerek születésekor pedig egy-egymillió forintot írnak jóvá.

Júliustól igényelhető a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása is: a már három gyereket nevelő vagy harmadik gyereküket váró családok két és fél millió forintos támogatást kaphatnak legalább hétszemélyes új gépkocsi vásárlásához – mondta el Novák Katalin.

Az államtitkár arra a felvetésre, hogy a brüsszeli kritikák miatt esetleg mégsem indul el a babaváró támogatás, azt válaszolta, ez nem fordulhat elő, de szeretnék megkapni az Európai Bizottság előzetes támogató véleményét is, amelyről február óta leveleznek a testülettel.

Előfordult már, hogy Brüsszel kifogásokat emelt a családtámogatások ellen, ezt szeretnék elkerülni, ezért kérik az előzetes támogatást, de egyelőre nem kapták meg.

– Ha Brüsszel nem adná meg a támogatást, akkor előfordulhat, hogy a „tervezettnél kedvezőtlenebb formában” tudna elindulni a támogatás – mondta az államtitkár.

Tegnapi, ehhez kapcsolódó hír az is, hogy megjelent a falusi csok részleteit tartalmazó kormányrendelet a Magyar Közlönyben.

Erre a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hívta fel a figyelmet. Gyopáros Alpár kifejtette: a falusi csok a Magyar falu program része, célja, hogy többlettámogatást kínáljon azoknak a fiataloknak, akik falun akarnak családot alapítani, otthont teremteni.

A települési körbe az olyan ötezer lélekszám alatti helységek tartoznak, amelyek népessége 2003 és 2018 között csökkent, továbbá azok, amelyek a leghátrányosabb helyzetű járásokban találhatók. Ez összesen 2486 település.

Érdemi lakáspiaci hatás

Éles határ húzódik a falusi csokban érintett és a programban részt nem vevő községek között az árakban – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank friss Lakáspiaci jelentésében.

Eszerint azokon a kistelepüléseken, ahol igényelni lehet majd az újfajta kedvezményt, az elmúlt időszak adásvételeinek több mint kétharmada 15 millió forint, 43 százaléka pedig tízmillió forint alatt köttetett a legalább 90 négyzetméter alapterületű házak, illetve lakások esetében.

A feltételeknek megfelelő mintegy 2500 kistelepülésen az összes magyarországi adásvétel több mint ötöde zajlott 2017-ben és 2018-ban.

A jegybank szerint mivel a háromgyermekeseknek elérhető öt plusz ötmillió forint – vásárlásra és felújításra igénybe vehető – támogatás nagyon kedvező lehetőség, a falusi csoknak érdemi hatása lesz az érintett lakáspiacra, ugyanakkor a hitelezési folyamatokra kevésbé. (P. B.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.