Levelet küldött az önkormányzat és a tankerület a gyöngyöspatai roma családoknak

Levelet küldött a gyöngyöspatai önkormányzat és a tankerület az érintetteknek, amiben a tankerület felajánlja az egyeztetést arról, hogy milyen nem vagyoni kártérítést kapjanak a korábbi kúriai ítélet alapján. Mint ismert, a Kúria tavaly december 2-i jogerős döntése értelmében a helyi önkormányzatnak – mint az oktatási intézmény akkori fenntartójának – több mint 80 millió, míg a tankerületnek majdnem 20 millió forint kártérítést kell fizetnie az ügyben érintett 62 roma tanuló családjának, mert a bíróság szerint a gyöngyöspatai roma gyerekeket 2004-től kezdődően szegregálták. Az önkormányzat csődbe menne, ha ki kellene fizetnie ezt az összeget. Ezért is ajánlottak nem vagyoni kártérítést, és azért is, mert nyilvánvaló, hogy az érintetteknek ez hasznosabb lenne, és jobban szolgálná a hátrányok eltüntetését.

Forrás: Origo.hu2020. 02. 05. 19:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levelet kaptak a gyöngyöspatai önkormányzattól azok a cigány családok, akiknek jelentős összeget ítélt meg a Kúria szegregáció miatt. Az önkormányzat nem vagyoni kártérítést javasol az érintetteknek.

A levélben oktatási képzési lehetőséget ajánlanak az érintetteknek, és így mérnék fel, hogy mekkora érdeklődés van a nem vagyoni kártérítés iránt.

A levélben az is szerepel, hogy személyesen és meghatalmazott útján is egyeztethetnek majd az önkormányzattal a tanulási lehetőségekről. A gyöngyöspatai önkormányzat bízik benne, hogy sikerül megállapodni az érintettekkel.

A levélben, amelyet Hevér Lászlóné polgármester és Horváth Mária tankerületi igazgató írt alá, azt írják, hogy a kiemelt sajtófigyelem és a sajtónyilatkozatok nem helyettesíthetik az érintett felek párbeszédét és együttműködését. Azt is megemlítik, hogy az eljárás során egyik bíró sem kérdezte meg a roma családok nevében eljáró ügyvédeket, hogy igénybe vennének-e képzéseket, nem vagyoni kártérítésként, és ha igen, milyeneket.

Ezért személyes egyeztetéseket kezdeményeznek, amelyen független szakértők is részt vennének. Az önkormányzat és a tankerület ajánlata szerint szakképesítést adó államilag elismert képzés, nyelvoktatás, informatikai oktatás, munkaerőpiaci integráció és pszichológiai ellátás is szóba jöhet.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.