Magyar Katolikus Rádió: Örömhírt mindenkinek!

Minden nap érkeznek olyan üzenetek, amelyekből kiderül: a Magyar Katolikus Rádió által a hallgatók közelebb kerülnek az egyházhoz és személyes hitükhöz is. A rádió, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia hozott létre és működtet már 2004 óta, az idén ünnepli fennállásának tizenötödik évfordulóját.

Szabó Fruzsina
2019. 08. 14. 13:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ahogy több ezer évvel ezelőtt elő­deink az egyházunkat tégláról téglára építették, úgy építkezik a Magyar Katolikus Rádió is évről évre – mondta el lapunknak az idén tizenöt éve működő rádió vezérigazgató-helyettese. Radetzky András rámutatott, mivel az egyház tanítása nem változott, a rádió küldetése is változatlan maradt: az örömhírt megosztani mindenkivel.

– A technológia és a társadalmi környezet az, ami alakul, amihez alkalmazkodniuk kell. A katolikus rádiónak mint az egyház médiumának nemcsak az a feladata, hogy a hívő embereket szolgálja liturgikus tartalommal, hanem az is nagyon fontos küldetésük, hogy olyan embereket szólítsanak meg, akik még nem tartják magukat vallásosnak, és őket próbálják meg abba az irányba mozdítani, hogy igenis érdemes ehhez az egyházhoz tartozni. A rádió vezérigazgató-helyettese elmondta, nap mint nap megható leveleket kapnak a rádió munkatársai, amelyekben a hallgatók leírják, hogyan kerültek közelebb az egyházhoz és hitükhöz. – Ezek nagyon fontos megerősítések és motivációként szolgálnak a kollé­gáimnak is – emelte ki Radetzky András.

Az emberek különfélék, sokféleképpen látják a világot, ezáltal a rádió által előállított tartalomnak is sokszínűnek, univerzálisnak kell lennie. Mindennel foglalkozniuk kell, ami az embereket hétköznapjaikban érdekli: ilyen a művészet, a kultúra, a vallás, a szórakozás, a könnyűzene, a hírek, a közélet, ami mind jelen van a rádió műsorkínálatában. A vezérigazgató-helyettes szerint fontos a megújulás. Bár az egyház életében vannak kőbe vésett értékek, amelyek a hitünk és vallásunk alapjait adják, a változás mégis jobbá teszi az embert, a médiumot és a szolgáltatást – mondta Radetzky András.

Fotó: MTI/Honéczy Barnabás

A katolikus rádió azt is küldetésének érzi, hogy a műsorain keresztül a fiatalokat is megtalálja. – Az embert a maga teljességében keressük, és ehhez hozzátartoznak a fiatalok, ugyanúgy, ahogy az idősebbek is – emelte ki Radetzky András. Új műsorokat is indítottak a közelmúltban, amelyek kifejezetten a fiataloknak szólnak. Az ilyen típusú műsorokhoz pedig komoly közösségi médiatevékenység társul, így a rádió maga is fent van a legnagyobb felületeken – fejtette ki a vezérigazgató-helyettes.

A Magyar Katolikus Rádió születésnapja alkalmából komplex programot hirdetett hallgatóinak. Ősszel országjárást tartanak, egy szépirodalmi, művészeti előadással Debrecenben, Veszprémben és Vácott. A nagy központi ünnepségen pedig, amit júniusban a Szent István-bazilikában tartottak, közzétették azt az áldást, amelyet Ferenc pápa küldött a katolikus rádió alkotó közösségének és hallgatóinak is a tizenöt éves jubileum alkalmából.

Radetzky András lapunknak beszélt az új mobiltelefon-alkalmazás fejlesztéséről is, ami nemcsak a földrajzi korlátokat fogja leépíteni, hanem plusztartalmakat ad a hallgatóiknak. A rádió célja, hogy a következő években minél többen használják majd ezeket az alkalmazásokat. – Szeretnénk eljutni oda, hogy a hallgatóink többsége három-négy éven belül már a telefonján hallgassa a rádiót – összegezte a vezérigazgató-helyettes.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.