Még félidőben is tudott erősíteni a kormánypárt

A négyéves kormányzati ciklus félideje általában a legnehezebb időszak a regnáló kormányoknak, mivel ekkor már nem érvényesül a választási sikereket követő, szavazói eufória.

Magyar Nemzet
2020. 02. 14. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A négyéves kormányzati ciklus félideje általában a legnehezebb időszak a regnáló kormányoknak, mivel ekkor már nem érvényesül a választási sikereket követő, szavazói eufória, és a közben felmerülő közéleti konfliktusok megnyirbálhatják a kormányzó erők népszerűségét – adta hírül tegnap az Origo.hu, amely ismerteti a Századvég Alapítvány friss elemzését, amely szerint e tendencia ellenére a Fidesz–KDNP támogatottsága erősebbé vált az egyes kormányciklusok félidején.

A politikailag aktív választók körében a három releváns politikai ciklus azonos időszakait összevetve a jelenlegi ciklusban a legmagasabb a kormánypártok támogatottsága: míg 2012. januárjában az aktív (választáson részt venni szándékozó) szavazók 30 és 2016 szóban forgó időszakában a 40 százaléka, addig idén januárban a 48 százalékuk támogatta a Fidesz–KDNP-szövetséget.

A felmérés eredményei elválaszthatatlanok attól a ténytől, hogy a kormánypártok által eszközölt gazdasági intézkedések a 2010 utáni évtizedben fokozatosan meghozták eredményeiket, illetve a Fidesz–KDNP meghatározó közéleti kérdésekben olyan álláspontot képvisel, amellyel kivívta a szavazópolgárok jelentős részének bizalmát. A Századvég értékelése szerint tíz év kormányzás után is bővült a párt politikai mozgástere és a mögötte álló szavazóbázis. Ez a tény abban is tetten érhető, hogy az aktív szavazók kétharmada (68 százaléka) legalább egy alkalommal voksolt a Fideszre az elmúlt tíz évben.

Érdemes felidézni, hogy a Nézőpont Intézet lapunk számára januárban készített közvélemény-kutatása szerint ahogy 2016 óta minden évet, úgy a tavalyit is kedvezően ítélik meg a magyarok: 57 százalékuk szerint 2019 jól alakult, az elégedettek aránya magasabb a 2016-os 49, a 2017-es 56 és a tavalyi 53 százalékos aránynál is. Az optimizmus a 2020-as évre is kitart: a megkérdezettek 54 százaléka szerint jól fog az országnak alakulni az idei esztendő. A legbizakodóbb korcsoportot a fiatalok jelentik, ugyanis kétharmaduk szerint jól fog alakulni az idei év, és gazdasági szempontból ugyancsak 65 százalékuk erre számít. A 2020-as esztendő a magyarok 34 százaléka szerint még a 2019-es évnél is jobb lesz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.