Megkezdődtek a falopásokat megelőző erdei őrjáratok

A rendőrség statisztikai adatai szerint amikor tíz fok alá süllyed éjszaka a hőmérséklet, akkor nemcsak a fűtési, hanem a falopási szezon is megkezdődik. Október utolsó hetében megkezdődnek az erdei járőrszolgálatok, a rendőrök erdészekkel, hivatásos vadászokkal, a természetvédelmi őrszolgálat hivatalos személynek minősülő munkatársaival vigyáznak a fákra. Nemcsak a tüzelőnek valókra, hanem a fenyőkre is, karácsony előtt tömegével lopják ugyanis a két méter alatti fenyőket is. Az erdők melletti kis falvakban a földutakon közlekedő autókat is ellenőrzik a járőrök, mivel a tolvajok átalakított roncsokkal szállítják a lopott fát.

Végh Attila
2020. 10. 27. 20:35
Rendőrök figyelik az erdők melelti utakat
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Edelényi és Kazincbarcikai Rendőrkapitányság a falopások megelőzésére és megakadályozására, illetve egyéb a természetvédelemhez köthető szabálysértések visszaszorítására október utolsó hetétől kezdve közös szolgálatot lát el a 27-es főút melletti erdőkben és a közeli természetvédelmi területeken. Az Aggteleki Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársaival közös akció egész télen tart majd.

A természetvédelmi őrjárat az erdős területek felügyeletén túl kiterjed a közutakon fát szállító járművekre is, különös tekintettel a szállítással kapcsolatos iratok meglétére, a szállítójegy kötelező tartalmi elemeire, eredetigazolásra, fakitermelési engedélyre is.

A visszatérő jelleggel végzett járőrszolgálatok különböző napszakokban történnek, és elsődleges céljuk, hogy megelőzzék a falopásokat, az illegális fakitermelést, a természetkárosítással összekapcsolható egyéb bűncselekményeket.

Homoki András vad- és erdőgazdálkodási igazságügyi szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy az illegális fakitermelők nem csak a fűtésre szánt faanyag eltulajdonításával okoznak kárt. Lusták, derékmagasságban vágnak ki olyan fákat, amit a tervezett erdőgazdálkodás szerint tíz év múlva lenne csak gazdaságos kitermelni.

Védett, őshonos erdőkben is pusztítanak, szervezetten, figyelik a rendőröket, az erdőőröket, telefonon jeleznek egymásnak, s azonnal, az őröktől legtávolabbi erdőben meg is kezdik a vágást, a völgyekben tisztán hallani a szomszédos hegyekben sikító fűrészhangot.

Mire a hatóság emberei odaérnek, már csak a kivágott fák tönkjeit találják meg, a tolvajok eltűnnek, máshonnan berreg fel a motoros fűrész.

Az Eger környéki erdőkben sem jobb a helyzet. Kiss Csaba felsőtárkányi erdész szerint van olyan környékbeli vállalkozó, aki ugyan nem lopja a fát, de motoros fűrészek kölcsönzéséből él.

A fatolvajok speciális, lefűrészelt hátsó részű, műszaki vizsga, rendszám nélküli roncsokkal járják az erdei utakat, ha lebuknak, hátrahagynak mindent, roncsot, fűrészt, és másnap bérelnek másikat.

Arló és az ózdi Hétes-telep erdőkhöz közeli útjain hat méter hosszú, két méter mély, három méter széles akadályárkokat vágott az erdészet, hogy a roncsokkal ne mehessenek be a fatolvajok, de ezeket be kellett temettetni, mert a környékbeliek szenet találtak a gödrökben, azt kezdték el bányászni, félő volt, hogy rájuk omlik. Az Egererdő Erdészeti Zrt. a Heves Megyei Rendőr-főkapitánysággal közösen idén nem csak járőrözéssel, hanem kamerákkal, a fákba helyezett jeladókkal is megpróbál a tolvajok nyomára bukkanni, szórólapokon is tudatták a környékbeliekkel, mire számíthat, aki erdei jogsértésen töri a fejét.

A természetvédelmi őrök szerint a téli szezonban jól jön a rendőri segítség, mert a tolvajok őket, hiába van erre érvényes jogállásuk, nem tekintik hivatalos személynek, rendszeresen nekik támadnak, megfenyegetik őket, márpedig a fatolvajt csak tettenérés esetén lehet eljárás alá vonni.

A természetvédelmi őr intézkedésre jogosult hivatalos személy, aki szolgálati feladatát egyenruhában látja el. Természetvédelmi őrszolgálatot működtethet nemzeti park, természetvédelmi igazgatóság vagy önkormányzat szervezetében működő természetvédelmi szolgálat. Életét és biztonságát fegyverrel, könnygázzal, bilinccsel, szolgálati kutyával, elektromos sokkolóval is megvédheti. Joga van igazoltatni, csomagot átvizsgálni, gépjárművet megállítani, ellenőrizni az engedélyeket, feltartóztatni a jogsértőket és ellenszegülés esetén használhatja a kényszerítő eszközöket is. Bántalmazása esetén a jog úgy jár el, mintha egy rendőrt támadott volna meg a jogsértő.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.