Meglőtt áldozat, fegyveres rabló vagy mindkettő

Tizenkét éve ketten kiraboltak egy dinnyefelvásárlót Békésben, majd az egyik elkövetőt öt éve meglőtték egy tatabányai parkolóban. Kiderült, a sértett, Sz. Tamás DNS-e azonosnak bizonyult az egyik békési rabló által hátrahagyott nyommal. Sz. Tamást Győr közelében fogták el a rendőrök.

2020. 10. 20. 6:44
null
A Békés megyei nyomozók Győrújbaráton csaptak le a 44 éves férfira Fotó: Békés Megyei Rendőr-főkapitányság
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kriminalisztikában ritka, hogy egy lehetséges tettest úgy azonosítanak a nyomozók, hogy annak DNS-mintája sértettként kerül be a nyilvántartásba, aztán ez a DNS-mintából kinyert DNS azonosnak bizonyul egy korábbi rablás egyik elkövetőjének DNS-ét hordozó mintával. Az idén 44 éves győrújbaráti Sz. Tamás azonban minden bizonnyal így járt.

A Hír TV Riasztás című bűnügyi műsora ma este mutatja be a nem mindennapi esetet. Kezdjük a legfrissebbel: október 6-án a Békés megyei nyomozók Győr-Sopron-Moson megyében, Győrújbaráton csaptak le. A békési bűnügyi nyomozókat speciális elfogóegység, a Kőrös Közterületi Támogató Alosztály akciósai segítették Sz. Tamás elfogásában. A férfi házában gáz- és riasztópisztolyt, illetve puskát, valamint gumilövedékeket találtak. Sz. Tamást a rendőrök őrizetbe vették, a bíróság letartóztatta azzal, hogy ötvenmillió forint óvadékért cserébe szabadlábra kerülhet. Az ügyész fellebbezett ez ellen, így a döntés nem jogerős.

Sz. Tamást rablással gyanúsították meg. Az előzmény, hogy fegyverrel ment be két parókát és álbajuszt viselő férfi egy dinnyefelvásárló cég irodájába 2008. augusztus 15-én a Békés megyei Medgyesegyházán. Az ott dolgozó asszonyt megfenyegették, a bevételt követelték tőle. Miután megkapták a több mint félmillió forintot, megkötözték és a mosdóba zárták a nőt, majd elmenekültek. A Riasztás egyébként kiderítette, a rablók legalább ötvenmillió­ra számítottak, éppen aznap fizették volna ki a felvásárolt gyümölcsöt, ám a bűnözők túl korán támadtak, a tulajdonos még nem járta meg a bankot a készpénzért. A Békés megyei nyomozók az elmúlt években többször is újraelemezték az erőszakos bűncselekmény helyszínén rögzített nyomokat, valamint az összegyűjtött adatokat, információkat, értékelték a bizonyítékokat. Az, hogy pontosan honnan rögzítették azt a DNS-hordozót a rablás helyszínén, ami végül egyezést mutatott egy évekkel későbbi, 2015-ös tatabányai lövöldözés egyik sérültjének DNS-mintájából kinyert genetikai ujjlenyomatával, egyelőre nem publikus.

A Békés megyei nyomozók Győrújbaráton csaptak le a 44 éves férfira
Fotó: Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

A tatabányai lövöldözéskor három ember kapott lőtt sebet az M1-es autó­pálya újvárosi lehajtójának közelében lévő gyorsétteremnél. A bűncselekmény másnapján egy autóbuszon fogták el a 33 éves E. Krisztiánt, akit három évvel később a Győri Ítélőtábla 16 év fegyházbüntetésre ítélt több ember sérelmére elkövetett emberölés kísérlete, kábítószerrel, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt. A három meglőtt áldozata közül az egyik Sz. Tamás, a 2008-as medgyesegyházi rablás gyanúsítottja, a másik pedig a testvére volt, aki nem igazán örült a Riasztás stábjának. Ezt igazolja ez a rövid párbeszéd is Sz. Gábor és a riporter között: „– Az öcsém bilincsbe verve mondta, hogy nem járul hozzá semmilyen kamerázáshoz. – Ezt kinek mondta, a rendőröknek? – Igen…”

Sz. Gábor és testvére, Tamás a lövöldözés után három évvel még közlékenynek bizonyult: támadójukkal közös üzletet terveztek, ám a lövöldözőnek más tervei voltak: „Fél centin múlt az életünk! Az, hogy most itt vagyunk, még az orvosok szerint is isteni csoda! A lövések mozgásképtelenné tettek bennünket: lógó fejjel, magatehetetlenül ültünk a sorsunkra várva. Elképzelhető, hogy Krisztián halottnak gondolt minket, ezért nem folytatta a mészárlást. Azon volt, hogy a nyomokat eltüntesse. A táskájában ugyanis egy benzinnel teli üveg lapult, fel akarta gyújtani a kocsit. Ha a terve sikerül, élve égtünk volna bent” – fogalmazott a testvérpár a Blikknek 2018 októberében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.